Warchild


Hinterland: een documentaire over voormalig kindsoldaat Kon Kelei

23 november 2011 - De filmposter van Hinterland. Kon Kelei leunt tegen een getekende boom. Tijdens het Internationaal Documentaire Festival Amsterdam (IDFA) is Hinterland te zien. Een documentaire over voormalig kindsoldaat Kon Kelei. Regisseur Albert Eilings volgde Kon 11 jaar. Het resultaat is indrukwekkend.

Kon Kelei
Kon werd op zijn vierde meegenomen door het vrijheidsleger van Zuid-Soedan. Op zijn zesde begon zijn militaire training. Toen zijn kampement werd aangevallen door regeringslegers vluchtte hij. Kon was 17 toen hij uiteindelijk in Nederland aankwam. In 2002 kwam hij in contact met regisseur Albert Eilings. Albert leerde hem omgaan met een camera en Kon begon een videodagboek bij te houden. Deze beelden worden gebruikt in de documentaire.

Hinterland
In Hinterland wordt Kon gevolgd als hij voor het eerst terugkeert naar Zuid-Soedan. Door deze verhaallijn heen zien we belangrijke momenten uit zijn leven in Nederland. Bijvoorbeeld het emotionele moment waarop Kon zijn laatste mondelinge tentamen haalt en afstudeert in internationaal recht. Het doet hem denken aan zijn neef die zijn leven redde tijdens hun ontsnapping. Kon redde het. Zijn neef niet. De gedachte dat zijn neef en velen met hem beroofd werden van een vergelijkbare toekomst als de zijne doet hem veel pijn.

Het voornaamste thema is Kon's spagaat tussen zijn leven in Zuid-Soedan en Nederland. Door zijn ervaringen in het buitenland ziet hij Zuid-Soedan met andere ogen. Kon merkt op dat er in al die tijd nog geen verandering valt te bespeuren. Ook vergelijkt hij de Soedanese cultuur met de Nederlandse. Hij zal een keuze moeten maken tussen de twee. Aan het eind van de documentaire wordt zijn keuze duidelijk. Kon heeft zich uitgeschreven in Nederland. Hij heeft een advocatenkantoor in Zuid-Soedan opgezet en geeft ook les. Kon zal Zuid-Soedan zelf gaan veranderen.

Must see!
Hinterland is een bijzonder portret over een inspirerend mens. De documentaire draait nog even tijdens het IDFA. Zorg dus dat je snel kaarten krijgt en ga kijken! In april wordt de documentaire in verkorte vorm uitgezonden op TV.