Belgische Federale Overheid


3 nieuwe voorstellen van de Commissie voor de Modernisering van de Rechterlijke Orde

Datum: 23 november 2011

De Commissie voor de Modernisering van de Rechterlijke Orde heeft onlangs drie rapporten over moderniseringsprojecten van de Rechterlijke Orde gepubliceerd. De drie rapporten formuleren verbeteringsvoorstellen aan de politieke en gerechtelijke overheden betreffende :

* de functiebeschrijvingen van het gerechtspersoneel
* de psychosociale belasting van de gerechtelijke actoren
* de gerechtskosten

Functiebeschrijvingen: een instrument bij de modernisering van het human resources management?

In september 2011 rondde de Commissie haar verslag over de functiebeschrijvingen van het gerechtspersoneel af. Het verslag analyseert de resultaten van 150 interviews op het terrein en tracht te antwoorden op fundamentele strategische vragen zoals:
* Welke functies moeten welke taken uitoefenen ?
* Welke kennis en vaardigheden moeten de functiehouders daartoe bezitten?

Het rapport houdt in de analyse rekening met de hele context van de Rechterlijke Orde en bekijkt de functiebeschrijvingen in het licht van de organisatieproblematiek. (functieoverlappingen tussen magistratuur en gerechtspersoneel, gebrek aan (management)expertise en middelen, enz.). In de voorstellen van functiebeschrijvingen wordt - in de mate van het mogelijke - getracht om oplossingen aan te reiken. Deze voorstellen hebben ook een impact op de functie-inhoud van de magistraten.

Dit werk is een belangrijk instrument voor een eigentijds HR management (selectie, opleiding, weddenbepaling, enz.).

Raadpleeg het rapport over de functiebeschrijvingen van het gerechtspersoneel Externe link (PDF, 396 p. - 2,68 MB)

Psychosociale belasting: voor een professionele psychologische opvang

De magistraten en het gerechtspersoneel worden bij de uitoefening van hun ambt in de praktijk geconfronteerd met emotioneel belastende situaties: afstappingen ter plaatse, bijwonen van autopsies, fysiek of verbaal geweld van rechtszoekenden, enz. Jammer genoeg beschikken de gerechtelijke actoren niet over een gestructureerde psychologische opvang.

De Commissie zette een denkoefening op met betrekking tot deze problematiek. Meer bepaald maakte ze een inventaris op van de bestaande instrumenten ten behoeve van
personeelsleden die werden geconfronteerd met een emotioneel belastende gebeurtenis bij de uitoefening van hun beroep. De Commissie ontmoette ook de Interne Dienst voor Preventie en Bescherming op het werk van de FOD Justitie, de vakorganisaties en diverse vertegenwoordigers van de Rechterlijke Orde om kennis te nemen van hun ervaringen en wensen.

De Commissie formuleerde op basis van deze contacten een structureel en professioneel voorstel in een rapport van oktober 2011.

Raadpleeg het rapport over de psychosociale belasting binnen de rechterlijke orde Externe link (PDF, 67 p. - 616 Kb)

Gerechtskosten: de processen moeten worden gestandaardiseerd

Sinds 2008 reflecteert de Commissie Modernisering over de gerechtskosten in strafzaken. In een nieuw rapport onderzoekt zij de werkprocedure bij de gerechtskosten.

* Meer dan duizend strafrechtelijke beslissingen werden bestudeerd (meer bepaald: 94 arresten en 1063 vonnissen uitgesproken gedurende de maand maart 2010, in negen verschillende jurisdicties).
* De Commissie heeft eveneens de antwoorden geanalyseerd naar aanleiding van een enquête die in februari 2011 werd gehouden in de griffies en de parketten. De enquête legde voornamelijk de focus op de werkprocessen. Ze werd op het terrein zeer goed ontvangen: het antwoordpercentage bedroeg 94 %.

Vaststellingen: een gebrek aan transparantie en uniformiteit in de werkmethodes, buitensporige tarieven en inefficiënte controles die de FOD Justitie enorm veel geld kosten.

De Commissie doet in haar rapport verschillende concrete voorstellen met het oog op de aanpassing van de regelgeving en van de huidige werkprocessen.

Raadpleeg het rapport over de gerechtskosten in strafzaken Externe link (PDF, 32 p. - 2,7 MB)

Commissie voor de Modernisering van de Rechterlijke Orde

De Commissie voor de Modernisering van de Rechterlijke Orde is een onafhankelijke commissie en werd in 2006 opgericht bij de FOD Justitie. Zij ontwikkelt projecten die bijdragen tot een modern beheer van de Rechterlijke Orde. Deze projecten zijn met name gericht op de optimale aanwending van de budgettaire middelen en de verbetering van de gerechtelijke processen.

Meer informatie over de Commissie voor de Modernisering van de Rechterlijke Orde Externe link