CDA


CDA motie voor behoud Cultuurkaart krijgt steun Tweede Kamer woensdag 23 november 2011

Een motie van het CDA om de Cultuurkaart voor jongeren te behouden, zal waarschijnlijk met een meerderheid van stemmen worden aangenomen. De Cultuurkaart in het voortgezet onderwijs dreigt na dit schooljaar te verdwijnen. De stichting Cultuurkaart die deze kaart uitgeeft wil graag privaat geld aantrekken om dit te voorkomen. Het CDA juicht dit toe, en heeft via een motie aan de staatssecretaris gevraagd om dit mogelijk te maken door zoveel mogelijk belemmeringen weg te nemen. Zijlstra heeft dit toegezegd, maar wel als voorwaarde gesteld dat er duidelijk sprake moet zijn van een onderwijsactiviteit, bijvoorbeeld in klassikaal verband.

Woordvoerder Jack Biskop diende de motie in tijdens het debat over de cultuurbegroting. Hij vroeg tijdens zijn inbreng ook aandacht voor De Rijksakademie, het oudste kunstinstituut in Nederland. Dit instituut speelt ook een belangrijke rol in het postacademisch onderwijs in Nederland. De Rijksakademie staat voor een belangrijke renovatie van hun pand. Het CDA wil voorkomen dat alle inkomsten van de academie opgaan aan gebouwonderhoud, en vroeg de staatssecretaris om met een plan te komen om dit te voorkomen.

Verder vroeg Biskop aandacht voor de Hollandsche Schouwburg als herdenkingsplek voor nabestaanden van de Holocaust. Vanaf die plek zijn in de Tweede Wereldoorlog duizenden Joden weggevoerd naar concentratiekampen. De schouwburg is ook een museum, waardoor mensen voor de toegang moeten betalen. Het CDA vindt dat herdenkingsplekken vrij toegankelijk horen te zijn. Biskop pleitte ervoor om de Hollandsche Schouwburg de officiële status van herdenkingsplek te geven, vergelijkbaar met andere herdenkingsplekken.

Om de collectie van het met sluiting bedreigde Tropenmuseum te behouden, is het CDA voor samenvoeging met het Museum van Volkenkunde. Biskop verzocht de staatssecretaris om deze samenwerking te stimuleren en te begeleiden, en daarbij ook open te staan voor meerdere samenwerkingspartners.

Het CDA heeft via een motie de staatssecretaris aangespoord om voor meer innovatie in kunst en cultuur gebruik te maken van innovatieaanjager Syntens. Syntens stimuleert ondernemingen zich duurzaam te vernieuwen en bevordert hiermee welvaart en welzijn in Nederland. Het CDA wil dat zij zich hierbij ook op de cultuursector richt.

Biskop sprak ook zijn zorgen uit over het kunstvakonderwijs. In het MBO is dit onderwijs te versnipperd, over teveel instellingen. Het is vaak onduidelijk voor welke beroepspraktijk wordt opgeleid, en hoe reëel de kansen zijn om daadwerkelijk als artiest aan de slag te kunnen. Het CDA wil daarover een hoorzitting organiseren.