CDA


Eurocrisis: Strenger optreden tegen eurolanden in financiële problemen woensdag 23 november 2011
CDA Europarlementariër Corien Wortmann-Kool vindt dat we alles uit de kast moeten halen om de rol van de Commissie als onafhankelijke begrotingsautoriteit te versterken: "De voorstellen van de Europese Commissie zijn een stap in de goede richting, maar we moeten absoluut uitsluiten dat aanwijzingen van de Commissie simpelweg genegeerd kunnen worden. Ik hoop dat lidstaten daartoe bereid zijn."

Eurocommissaris Olli Rehn presenteerde vanmiddag voorstellen die het mogelijk maken om strenger op te treden tegen eurolanden die zich niet houden aan de Europese begrotingsregels. "De aanhoudende eurocrisis maakt het noodzakelijk dat onverantwoord begrotingsbeleid stevig wordt aangepakt. We moeten de ruimte die het verdrag biedt om voor eurolanden verder te gaan dan regels van het Stabiliteit- en Groeipact maximaal benutten. In het afgelopen jaar hebben we gezien dat landen zoals Frankrijk en Italië bij dit soort voorstellen op de rem trappen. Het Europees Parlement zal zich daarom als medewetgever hard maken voor een ambitieuze aanpak," aldus Corien Wortmann-Kool.

In de voorstellen kan de Commissie al bij het opstellen van de nationale begroting aanwijzingen geven als deze niet in lijn is met de gemaakte begrotingsafspraken voor de euro. Deze aanbevelingen zijn niet bindend, maar werken wel bezwarend bij het opleggen van een boete als de Europese begrotingsnormen daadwerkelijk worden overtreden. De Commissie kan dan vragen om extra informatie, inspecties uitvoeren samen met de Europese Centrale Bank of een onderzoek starten naar de stevigheid van de bankensector.

Wortmann-Kool: "Wanneer een lidstaat in de financiële problemen dreigt te raken moet het toezicht steeds verder worden opgeschroefd en moet Europa een lidstaat op de vingers tikken. Uiteindelijk volgen er boetes en kunnen zelfs subsidies worden ingetrokken."