Gemeente Zoetermeer

Veilig stappen in Zoetermeer

De gemeente blijft zich inzetten voor een veilig uitgaansgebied in Zoetermeer. Burgemeester en wethouders hebben besloten het project 'Veilig Stappen' tot 2014 voort te zetten.
Het project richt zich met name op preventie. Zo is er een horeca-interventieteam van de politie actief in het Stadshart en gaat de gemeente het indrinken van jongeren tegen door supermarkten te wijzen op hun verantwoordelijkheden voor alcoholverkoop. Ook worden tijdens schoolfeesten in de horecagelegenheden alcoholmeters door de politie ter beschikking gesteld om indrinken door scholieren tegen te gaan.

Het besluit van het college is gebaseerd op een tweejaarlijkse evaluatie. De evaluatie bestond uit een enquête onder omwonenden van de nachthoreca en onder het uitgaanspubliek. Hieruit blijkt dat omwonenden ten opzichte van twee jaar geleden minder overlast ervaren. Zij ondervinden minder geluidsoverlast en minder overlast van vandalisme door jongeren. Stappers voelen zich minder veilig dan twee jaren geleden. Het gevoel van onveiligheid wordt veroorzaakt door (agressief) gedrag van medestappers of slecht functionerende beveiliging. Het aantal stappers dat zich zéér onveilig voelt is afgenomen tot nul.

De gemeente Zoetermeer doet er alles aan om het gevoel van onveiligheid te verbeteren. Zo wordt op dit moment onderzocht of door meer verlichting en cameratoezicht de omgeving van het Stadhuisplein veiliger kan worden gemaakt.

Samenwerking
In het project 'Veilig Stappen' werkt de gemeente samen met politie, nachthoreca Zoetermeer en Koninklijke Horeca Nederland. Met elkaar maken zij afspraken om de veiligheid in het uitgaansgebied te verhogen.