Belgische Federale Overheid


Noodhulp aan het door stortregens getroffen Honduras

Datum: 23 november 2011

De Belgische Ontwikkelingssamenwerking heeft een gunstig antwoord geformuleerd op een dringend verzoek van het Belgische Rode Kruis en kent 18.000 euro hulp toe aan Honduras naar aanleiding van de aanhoudende stortregens in het regenseizoen. De regen heeft overstromingen veroorzaakt en in 13 van de 18 departementen is de noodtoestand uitgeroepen. Minstens 70.000 mensen zijn getroffen door de situatie.

Dit jaar is het regenseizoen in Centraal-Amerika bijzonder hevig. In Honduras werd het bovendien sinds oktober nog versterkt door een tropische depressie. Dertien van de achttien departementen hebben te kampen met zware overstromingen en de overheid heeft er begin oktober de noodtoestand uitgeroepen. In het land zijn minstens 70.000 mensen getroffen door de situatie: meer dan 12.000 mensen werden al geëvacueerd en 8.000 anderen hebben onderdak gevonden in gemeenschapscentra. Helaas vielen er ook al 13 doden. Door het gebrek aan drinkwater en toiletten nemen de gezondheidsrisico's toe. Tot slot wordt de humanitaire hulp bemoeilijkt doordat de getroffen gebieden nauwelijks bereikbaar zijn.

Het Disaster Relief Emergency Fund (noodhulpfonds) van de internationale federatie van het Rode Kruis en de Rode Halve Maan heeft in totaal 171.000 euro toegekend aan het Rode Kruis van Honduras. Het geld zal helpen om de evacuaties te organiseren, medische zorg te verstrekken, de geëvacueerde personen onderdak te bieden en voedsel en drinkwater aan te voeren.

Het Rode Kruis van Honduras werkt actief mee aan de reddingsoperaties, evacuaties en zoektochten en helpt tegelijkertijd ook de getroffen bevolking. Meer dan 2000 gezinnen werden reeds geholpen en kregen hygiënesets, keukengerei, dekens en voedsel.