Project Gemeente Westland

Overgangsregeling herijking subsidies uitgebreid

Publicatiedatum: 23-11-2011

De gemeente Westland heeft een nieuwe meetlat voor de toekenning van subsidies. Dit is nodig om de toewijzing van subsidies eerlijker, transparanter en rechtvaardiger te maken, mét ruimte voor nieuwe initiatieven. Deze meetlat is in 2011 door het college van B&W vastgesteld en van toepassing op de subsidieaanvragen voor 2012 en verder. Ten gevolge van de besluitvorming in de Begrotingsraad op 10 november 2011 is de 'overgangsregeling herijking subsidies' uitgebreid. Hiervoor is een extra bedrag van EUR 100.000,- beschikbaar gesteld.

De overgangsregeling
Door de nieuwe meetlat krijgen verenigingen veel minder of zelfs geen subsidie meer. Dat is niet makkelijk en zorgt soms voor knelpunten die niet binnen een jaar kunnen worden opgelost, bijvoorbeeld bij financiële verplichtingen voor personeel en hoge huisvestingslasten. In het nieuwe subsidiebeleid is daarom een overgangsregeling opgenomen. Dat wil zeggen dat de subsidie niet in een keer wordt afgebouwd maar trapsgewijs zodat de verenigingen, die niet over voldoende eigen reserves beschikken meer tijd hebben om zich aan de nieuwe omstandigheden aan te passen. Tijdens individuele gesprekken zijn de knelpunten geïnventariseerd en in de beschikkingen is opgenomen of men in aanmerking komt voor de overgangsregeling. Deze regeling wordt nu uitgebreid.

Voor wie maakt dit verschil
De uitbreiding van de overgangsregeling geldt voor subsidieaanvragers die in 2011 meer dan EUR1000,- ontvingen en volgens de huidige meetlat geen recht meer hebben op subsidie. Zij kunnen eenmalig in aanmerking komen voor een bedrag uit deze extra overgangsregeling. Het beschikbare eigen vermogen (de vermogenstoets) blijft wel meewegen. Aanvragers die al onder de oorspronkelijke overgangsregeling vallen kunnen geen aanspraak maken op deze extra gelden.

De gemeente toetst alle genomen besluiten en beschikkingen aan de uitgebreide overgangsregeling. Als de beschikking wijzigt, ontvangen de desbetreffende aanvragers een herziene beschikking.

Vragen en meer informatie
Voor vragen over de ruimere overgangsregeling kunt u contact opnemen via 0174 672030 of 0174 672025. De moties en amendementen die aan de orde zijn geweest in de Begrotingsraad en die ten grondslag liggen aan de verruiming van de overgangsregeling kunt u vinden op www.gemeentewestland.nl, bij de agenda van de Begrotingsraad van 10 november 2011.