Rijksoverheid

Voorzitters Ondernemersplein volgend jaar van start

Nieuwsbericht | 23-11-2011

De nieuwe organisatie die ontstaat uit de modernisering van de Kamers van Koophandel (KvK) krijgt vanaf half 2012 een herkenbaar gezicht. Dan worden de voorzitters van de Raad van Bestuur en de Raad van Toezicht van het Ondernemersplein benoemd. Dat zei minister Verhagen van Economische Zaken, Landbouw en Innovatie (EL&I) vandaag tijdens een debat in de Tweede Kamer.

De huidige twaalf regionale KvK's worden ondergebracht in één organisatie: het Ondernemersplein. Ook Syntens - een organisatie die innovatie in het MKB stimuleert - gaat hier in op. Naast het digitale Ondernemersplein komt er ook een aantal fysieke loketten verspreid door Nederland. De nieuwe organisatie gaat naar verwachting uiterlijk 1 januari 2014 van start.

In de tussentijd werken de Kamers van Koophandel, Syntens en ondernemingsorganisaties samen met EL&I verder aan de nieuwe organisatie. "Daarbij is het goed als er herkenbare voorzitters zijn die de nieuwe organisatie richting gaan geven", aldus minister Verhagen

Eén loket voor zaken met de overheid

Het Ondernemersplein moet er voor zorgen dat ondernemers via één loket zaken kunnen doen met de overheid. Via dit (digitale) Ondernemersplein kunnen ondernemers bijvoorbeeld zelf vergunningen aanvragen en wijzigingen in het handelsregister doorvoeren.

In de loop van 2012 is een eerste versie van het digitale Ondernemersplein klaar. Op termijn sluiten alle overheidsorganisaties zich hier aan, zodat ondernemers op één plek al hun overheidszaken kunnen regelen.

Heffing KvK verdwijnt

Eerder maakte minister Verhagen al bekend dat de verplichte heffing voor de Kamer van Koophandel (KvK) gaat verdwijnen. De nieuwe organisatie zal worden gefinancierd via de begroting van EL&I.