Politiebond ACP

Korpsen nalatig in uitvoering doorstroomafspraken HAP II

Er zijn nog altijd politiekorpsen die weigeren de loopbaanafspraken, zoals overeengekomen in HAP II (Harmonisatie Arbeidsvoorwaarden Politie), uit te voeren. Het gaat hier om de doorstroom van politiemensen in de schalen 4 t/m 8 in de basispolitiezorg. Het geduld van de ACP is op. "Wij zijn nu gedwongen, in het belang van onze leden, om namen en rugnummers van nalatige korpsen te noemen", aldus ACP-voorzitter Gerrit van de Kamp.

Op basis van signalen van leden kan de ACP opmaken dat verschillende korpsen allerlei niet te zake doende argumenten uit de kast halen om geen gevolg te geven aan de doorstroomafspraken. De ACP vindt dit onbegrijpelijk en is het meer dan zat. De afspraken zijn immers meer dan een jaar van kracht. Uitstel is dus geen optie meer. Politiemensen die momenteel worden benadeeld, hebben recht op bevordering (mits zij daar uiteraard voor in aanmerking komen).

Politieke agenda

De ACP heeft het probleem daarom al eerder op de landelijke (politieke) agenda geplaatst. Daarnaast hebben verschillende Regionale Raden van de ACP in samenwerking met de Ondernemingsraden in de eigen regio gepleit voor een correcte uitvoering van de HAP II. Dit heeft er onder meer toe geleid dat politiemensen in de regio's Amsterdam en Utrecht, die in aanmerking komen voor bevordering, ook daadwerkelijk in de juiste salarisschaal worden geplaatst (zie het gerelateerde nieuws onderaan dit artikel). De ACP roept alle korpsleidingen nadrukkelijk op, in navolging van bovengenoemde regio's, per direct te starten met de uitvoering van de afspraken over doorstroming.

`Namen en rugnummers'

Om deze oproep extra kracht bij te zetten, zal de ACP aan minister Opstelten `namen en rugnummers' aanleveren van de regio's die zich nog altijd niet aan de afspraken houden. In dat kader zal de ACP haar kaderleden benaderen. De lijst met onwillige korpsen wordt daarna aan de minister overhandigd. Op basis daarvan verzoekt de ACP de minister om die korpsen onmiddellijke uitvoering van de afspraken op te dragen.