Ingezonden persbericht


Het Witte goud - over welvaart en armoe

In deze film wordt de geschiedenis vertelt van de chilisalpeter, de meststof uit Chili, die noordelijke akkerbouwers gebruikten om meer opbrengst te krijgen. Regisseur Piet Hein van der Hoek bezocht het noorden van Chili waar de grondstof in het begin van de vorige eeuw onder erbarmelijke omstandigheden gedolven werd.

Het winnen van chilisalpeter leidde tot uitbuiting, stakingen en geweld terwijl het in het noorden van Nederland welvaart bracht. Aafke Steenhuis schreef er een boek over, Windjammers in Delfzijl, dat als leidraad diende. Zij was mee naar Chili, net als twee muzikanten van het koor De Volksstem, zij krijgen een speciale rol in de film en zingen liederen over die periode.

De documentaire wordt geproduceerd in samenwerking met Groninger Forum en gaat op woensdag 23 november in De Molenberg in Delfzijl in première.

Manifestatie Raw power
Het Groninger Forum besteedt in de maand december in ForumImages uitgebreid aandacht aan de internationale grondstoffenpolitiek met debatten, lezingen en de vertoning van films en documentaires. De Beeldlijn documentaire Het Witte Goud is de start van deze manifestatie.