Gemeente Heerde



Persbericht

Datum: 2 november 2011



ICT-samenwerking H2O gaat volgende fase in


Op 23 november 2010 ondertekenden de burgemeesters van Hattem, Heerde en Oldebroek (H2O) een overeenkomst waarin een gezamenlijke ICT-dienst werd geregeld. Na allerlei voorbereidende werkzaamheden door alle medewerkers, wordt op 5 november 2011 de samenwerking ook fysiek een feit, doordat de gehele I-dienst in Heerde wordt gehuisvest. Beheer op afstand van alle werkplekken is geregeld en een centrale helpdesk is in de lucht.

De gezamenlijke I-dienst is één van de resultaten van de samenwerking tussen de 'H2O-gemeenten' Hattem, Heerde en Oldebroek. Met deze samenwerking kunnen de gemeenten de digitale samenwerking verdiepen, waarmee ook de dienstverlening aan de burger verder kan verbeteren. Door de samenwerking zijn schaalvoordelen te halen, wordt de kwetsbaarheid verminderd en winnen we ook door verdergaande kennisdeling.

Met de samenvoeging van de I-dienst in Heerde gaat de samenwerking een nieuwe fase in. Hierin zal veel tijd worden besteed aan het realiseren van een aantal grote ICT-projecten. Daarnaast wordt de I-dienst nog uitgebreid door het samen te voegen met het gezamenlijk beheer van programma's en gegevens.


Efficiëntie

De schaalvoordelen ontstaan door kennis, functies en systemen te bundelen. Zo ontstaat er een bredere beschikbaarheid, bereikbaarheid en inzetbaarheid van de medewerkers over de drie deelnemende gemeenten. Er ontstaat ruimte voor specialisatie van medewerkers, die nodig is om ontwikkelingen op ICT-gebied (denk bijvoorbeeld aan beveiliging van de websites) het hoofd te kunnen blijven bieden.

Werken vanaf één locatie is mogelijk doordat de mogelijkheden om op afstand problemen te onderzoeken en te verhelpen de laatste jaren enorm zijn toegenomen. Nu hier ook de puntjes op de i zijn gezet, is het nog maar zelden nodig om echt 'op locatie' te verschijnen. En wanneer dat nodig is, zal één van de I-dienst medewerkers snel ter plaatse zijn.


H2O-samenwerking

De samenwerking op ICT-gebied vormt een brug naar verdere samenwerking tussen de drie gemeenten. Immers, als het gezamenlijke (ICT-) fundament in orde is, kan eenvoudiger voortgebouwd worden aan de gezamenlijke H2O organisatie. Voorbeelden van successen op dit gebied zijn het gezamenlijk beheer van de websites en de gezamenlijke invoering van basisregistraties. Daarnaast heeft het een voorbeeldfunctie voor de verdere samenwerking van de drie gemeenten.


Einde persbericht