Openbaar Ministerie

Neem een kijkje in de rechtszaal van het Paleis van Justitie Den Haag

7 november 2011 - Arrondissementsparket Den Haag

Het Openbaar Ministerie Den Haag (arrondissements- en ressortsparket) en de Rechtspraak (Rechtbank en Gerechtshof Den Haag) nodigen het algemeen publiek uit om in november eens een kijkje te nemen in de rechtszaal.

Altijd al eens willen weten wat er tijdens een rechtszitting gebeurt? Wat doet de officier van justitie? Wat is een requisitoir? Hoe komt een rechter tot zijn vonnis? Mag een slachtoffer ook wat zeggen tijdens een zitting? Hoe wordt een zaak van een winkeloverval of woninginbraak aangepakt? Wil je meepraten over de strafeis of vragen stellen aan de rechter over het vonnis?

Op 23 en 30 november zijn er twee speciale avondzittingen in het Paleis van Justitie in Den Haag en bij het Kantongerecht in Gouda waarbij een rechtszaak wordt nagespeeld. Dit betreft strafzaken. Het publiek kan zien hoe een zitting precies gaat, wat de rol is van de officier van justitie, de advocaat en de rechter. En er is de mogelijkheid om vragen te stellen aan de rechters en de officier van justitie over de zitting en over hun werk.

Waar en wanneer
Op 23 november zal in het Paleis van Justitie in Den Haag (Prins Clauslaan 60, Den Haag) een zitting worden nagespeeld over een winkeloverval.

Op 30 november zal in het Kantongerecht in Gouda (Oosthaven 25, Gouda) een zitting worden nagespeeld over woninginbraken. Beide zittingen beginnen om 20:00uur en duren tot ongeveer 22:00uur.

Aanmelden
De toegang is gratis, maar er is een beperkt aantal plaatsen dus aanmelden is noodzakelijk. Dit kan via
voorlichting.rb.den.haag@rechtspraak.nl. Vermeld bij uw aanmelding uw naam, adres en telefoonnummer. U ontvangt dan een toegangskaart.Tijdens deze avonden kan niet ingegaan worden op individuele zaken.

200 jaar Rechterlijke Macht in Nederland
In het kader van het 200 jarig bestaan van de Rechterlijke Macht in Nederland organiseren het Openbaar Ministerie Den Haag (arrondissements- en ressortsparket) en de Rechtspraak (Rechtbank en Gerechtshof Den Haag) verschillende activiteiten voor het algemeen publiek om te laten zien wat de rechtspraak anno nu inhoudt. Zo zijn er naast de nagespeelde zittingen ook twee tentoonstellingen in het Paleis van Justitie.

`Wordt vervolgd', de achterkant van ons strafrecht Vanaf maandag 7 november tot eind december is in het Paleis van Justitie in Den Haag een fototentoonstelling over het werk van het OM. Cornelie de Jong, fotografe voor o.a. Volkskrant Magazine, volgt al enkele maanden medewerkers van het OM die betrokken zijn bij het hele strafrechtproces van verdenking tot veroordeling, van beleid tot archief. Ze loopt mee met officieren van justitie, kijkt achter de schermen bij opsporing, verhoren en invallen, in de rechtszaal en in de gangen achter de rechtszaal. Een kleine selectie van haar werk is vanaf 7 november te zien in het openbaar gebied van het Paleis van Justitie in Den Haag.

`Terecht of Onterecht'
Tot 11 november kan het publiek naar de tentoonstelling Terecht of Onterecht. In deze tentoonstelling figureert De Rechter, de bekende stripfiguur van cartoonist Jesse van Muylwijck. De Rechter vertelt bezoekers van de tentoonstelling aan de hand van strips over de rechtspraak in Nederland. Daarnaast wordt uitgelegd hoe het er in rechtszalen aan toe gaat en kunnen bezoekers op interactieve wijze oordelen over zaken die aan de rechter worden voorgelegd.