Ingezonden persbericht


RAW POWER IN SXC

Van 23 november tot 18 december 2011 staat Groningen in het teken van Raw Power. Raw Power is een samenwerkingsproject van het Groninger Forum, Seaports Xperience Center (SXC), IVAK de Cultuurfabriek, Gemeente Delfzijl en de Filmliga Eemsmond. Het educatieve project wil met film, fototentoonstelling, Xcursie en informatie een breed publiek bewust maken van de oorsprong en het belang van de grondstoffen die verwerkt zijn in de producten die we dagelijks kopen en gebruiken. Maar het wil ook laten zien welke machtspatronen en menselijke verhalen er schuilgaan achter het bezit, de handel en het verbruik van deze grondstoffen.

Raw Power gaat over ketens: Van grondstof naar macht (van raw naar power) en van producent naar consument. De vele stappen in deze ketens zorgen ervoor dat de eindgebruiker vaak niet meer weet hoe iets er oorspronkelijk uitzag, waar het vandaan komt of waaruit het is opgebouwd. Ook heeft de consument nog maar weinig besef van de gevolgen van schaarste. Raw Power is al gestart in Groningen en komt nu naar Delfzijl. In het Groninger Forum Images staat de productieketen van de mobiele telefoon centraal. In de provincie is een historische en agrarische invalshoek gekozen, namelijk de keten die gemoeid is met chilisalpeter.

Het Witte Goud in SXC
In Delfzijl kunnen groepen leerlingen vanàf basisschool groep 7 of 8 en het voortgezet onderwijs bij SXC zien en beleven hoe Raw Power werkt bij de productie en verwerking van chilisalpeter. De chilisalpeterketen komt tot leven in de chilisalpeterXperience van SXC. Chilisalpeter wordt ook wel 'het witte goud' genoemd. Het is een Chileense meststof, die verbluffende resultaten boekte toen het tot de eerste helft van de 20ste eeuw uitgestrooid werd op Groningse bodem. Veel van het witte goud kwam via de haven van Delfzijl ons land binnen. De winning ervan in Chili, ging met veel sociale misstanden gepaard.

ChilisalpeterXperience
Onderdeel van de chilisalpeterXperience is de vertoning van de film Van de Woestijn naar de Ommelanden, een documentaire over chilisalpeter, met bijbehorende fototentoonstelling in het Xperience Center in Farsmum. Daar verdiepen de deelnemers zich ook in het verleden, heden en toekomst van de haven van Delfzijl. Dat gebeurt aan de hand van een presentatie en een Xcursie onder leiding van een gids. Daarbij is het witte goud zelf daadwerkelijk te zien bij SXC in de vorm van flesjes chilisalpeter, ter beschikking gesteld door het Muzeeaquarium Delfzijl.

Boeken
Individuele bezoekers kunnen vanaf 23 november 2011 de film en fototentoonstelling Raw Power elke woensdagmiddag van 13.00 uur tot 17.00 uur bekijken bij SXC in Farmsum. Entree is E 2,50 per persoon. Groepen zoals scholen, kunnen de gehele chilisalpeterXperience van 23 november 2011 tot 31 januari 2012 boeken voor E 5,- per deelnemer bij SXC. Meer informatie en boeken via xperience@seaportsxperiencecenter.nl