Rijksmuseum van Oudheden

PERSBERICHT

22 november 2011

Kinderen bezoeken Romeinse opgraving in Naaldwijk

Op woensdag 23 november bezoeken de 6-jarige Fenna uit Leiden en de 10-jarige Isa uit Arkel de archeologische opgraving op het terrein van bloemenveiling FloraHolland in Naaldwijk. Hier onderzoekt Archeologisch Adviesbureau RAAP in opdracht van FloraHolland de resten van een Romeinse boerderij uit het begin van de tweede eeuw na Chr. Ook zijn er sporen gevonden van wat waarschijnlijk een Romeinse villa was in de derde eeuw.

Fenna en Isa wonnen het bezoek aan de opgraving langs de Naaldwijkse Middelbroekweg met de prijsvraag bij het kinderproject 'Archeoloog in 1 dag' in het Rijksmuseum van Oudheden. De middag begint met een rondleiding van projectleider Kirsten Leijnse langs de opgegraven resten van de boerderij en de villa. Daar zijn onder andere delen van de plattegronden, resten van muren en vloerverwarming te zien. De laag grond waarin wordt gegraven bevindt zich onder de grondwaterspiegel, waardoor hout en leer goed gewaard zijn gebleven. Er zijn dan ook veel houten palen teruggevonden en zelfs een houten schrijfplankje, waar vermoedelijk nog een tekst op staat. Na de rondleiding kunnen de kinderen ook zelf aan de slag. Zo mogen ze meehelpen op de opgraving en met een metaaldetector het veld afspeuren.

In Naaldwijk zijn veel bewoningssporen uit de Romeinse tijd gevonden. Hier lag in de Romeinse tijd de belangrijkste noord-zuidroute in deze streek. Die liep van castellum Matilo (Leiden) in het noorden, tot het Helinium (de Maasmonding) in het zuiden. Er liep een militaire weg en rond 50 na Chr. werd er de Fossa Corbulonis aangelegd, het kanaal van de Romeinse veldheer Corbulo. De plek waar nu gegraven wordt, lag waarschijnlijk langs deze weg en het kanaal.



Rijksmuseum van Oudheden