Dienstenbond CNV

Nieuws

22 november 2011

Grote onvrede onder onderbetaalde werknemers doe-het-zelfbranche

Honderden oproepen voor meer loon en betere scholingsvoorwaarden

Op de website van CNV Dienstenbond zijn in korte tijd honderden oproepen binnengekomen van werknemers in de doe-het-zelfbranche voor meer loon en betere scholingsvoorwaarden. Met name de buitengewoon lage beloning is de werknemers een doorn in het oog. De gemiddelde werknemer in de doe-het-zelfbranche verdient maar net boven het minimum en bijvoorbeeld beduidend minder dan de gemiddelde schoonmaker. Ook wordt het als zeer storend ervaren dat scholing in opdracht van de werkgever regelmatig alleen gevolgd kan worden buiten de (vaak ruime) openingstijden en dat er dan amper vergoeding of beloning tegenover staat.

Beloning
Het loonniveau voor werknemers in de doe-het-zelfbranche is opvallend laag. Ter illustratie: een assistent bedrijfsleider met vijf jaar ervaring in de doe-het-zelfbranche verdient volgens de huidige cao minder dan een beginnend kassamedewerker in de supermarkt. Michiel Wallaard, bestuurder van CNV Dienstenbond: "Qua loon is de verhouding met andere, vergelijkbare branches
volledig uit het lood en het is dan ook niet verwonderlijk dat de CNV-uitvraag over de beloning zoveel reacties oplevert."

Massaal
Toch is het massale protest van de doe-het-zelfmedewerkers ook bijzonder te noemen. De relatief jonge branche kent maar een matige organisatiegraad en bekend met vakbondsactiviteiten is men allerminst. De vele en soms heftige reacties op de CNV-campagne zijn daarom niet mis te verstaan; er is grote onvrede over het loon, maar ook over de scholingsvoorwaarden. De vakinhoudelijke scholing dient regelmatig in eigen tijd te gebeuren en er staat dan geen enkele vergoeding of beloning tegenover. Wat CNV Dienstenbond betreft moet aan deze `archaïsche toestanden' snel een einde komen. Binnenkort praat CNV Dienstenbond met de werkgevers over een nieuwe cao. Dat gesprek werd eerder geweigerd, maar vindt nu onder druk van de vakbondsactie toch plaats.