Provincie Friesland


---





---

PERSBERICHT

Nummer: 328/MG
Datum: 22 november 2011

E-college voor een sterke energiesector

Het Energy College (E-college) is vanochtend van start gegaan. De noordelijke ROC's en AOC's doen er aan mee. En ook vertegenwoordigers van het bedrijfsleven, VNO-NCW, MKB-Noord. Samen met de noordelijke provincies en de stichting Energy Valley gaan ze E-college verder ontwikkelen. Het E-college richt zich met name op het MBO. Ook zorgt het voor voldoende opgeleide arbeidskrachten op het terrein van energie en voor een goede doorstroming naar het hoger onderwijs. Zo ontstaat hoogwaardige kennisontwikkeling binnen Energy Academy. Het tekenen van een intentieovereenkomst symboliseert de start van het E-college.

Het Noorden ambieert een positie als topregio energie. Daarvoor is veel innovatiekracht nodig. Om dat te realiseren zet het Noorden in op kennisontwikkeling en onderwijs dat op de toekomstige vraag van het bedrijfsleven aansluit. Waarschijnlijk neemt de vraag naar arbeidskrachten in de energiesector toe. Ook zal de omschakeling naar duurzame vormen van energieproductie vragen om nieuwe vaardigheden en technieken. Het E-college wil nieuwe scholieren interesseren voor een opleiding en een baan in de energietechniek. En bestaande werknemers omscholen. Het gaat bijvoorbeeld om het opleiden van werktuigbouwkundigen die off-shore windparken onderhouden. Of installateurs voor zonnepanelen of electrotechnici die de 'smart grids' aanleggen en onderhouden.

De samenwerking tussen bedrijfsleven en MBO leidt tot gespecialiseerde leerwerktrajecten. Ook onstaan zo Centra voor Innovatief Vakmanschap (CIV). Daar kunnen scholieren de vaardigheden in de praktijk ontwikkelen en toepassen.


---- --