Raad voor Cultuur


Raad voor Cultuur: geen erfgoed in de etalage

De omstreden verkoop van het schilderij `The Schoolboys' door museumgoudA eerder dit jaar onderstreept volgens de Raad voor Cultuur dat bestaande afspraken over het beheer en behoud van ons cultureel erfgoed niet serieus zijn genomen. Om herhaling te voorkomen, pleit de Raad daarom voor een strikte naleving van de `Leidraad voor het Afstoten van Museale Objecten' (LAMO). Dit betekent onder meer dat objecten of verzamelingen altijd eerst aan collega-musea moeten worden aangeboden. Dit schrijft de Raad in een vandaag gepubliceerd advies.

De LAMO is bedoeld om objecten en collecties te beschermen die deel uitmaken van ons cultureel erfgoed. Afstoting van objecten mag dan ook niet zomaar gebeuren; het moet leiden tot een verbetering van de verzameling en zijn gebaseerd op een zogenoemd `collectieplan'. Bij de veiling van `The Schoolboys' en de voorgenomen verkoop van de Afrika-collectie van het Wereldmuseum in Rotterdam lijken financiële tekorten echter de voornaamste drijfveer te zijn geweest. Dit vindt de Raad een zorgwekkende ontwikkeling.

De Raad wil deze ongewenste trend een halt toeroepen en dringt aan op een strikte naleving van de LAMO. Concreet betekent dit dat objecten of verzamelingen altijd eerst aan collega-musea moeten worden aangeboden. Bovendien mogen musea kunstobjecten niet uit commerciële overwegingen afstoten. Om tijdig te kunnen inspelen op maatschappelijke ontwikkelingen, is een periodieke evaluatie van de LAMO volgens de Raad een voorwaarde.
In zijn advies over het museale bestel dat volgend jaar verschijnt, zal de Raad uitgebreider ingaan op de problematiek rondom het beheer en behoud van objecten en verzamelingen.

Lees hier het advies