Gemeente Zeist

in

Gemeente Zeist slaat maximaal zout in

In de gemeente Zeist wordt preventief gestrooid. Dit betekent dat de Reinigingsbedrijf Midden Nederland (RMN) in opdracht van de gemeente gaat strooien als de verwachting is dat het gaat sneeuwen of glad gaat worden. Dit jaar voor het eerst met nat zout (zoutoplossing in water). Wethouder Joke Leenders, duurzaamheid en economische ontwikkeling, legt uit: "Droog zout kan wegwaaien. Het voordeel van nat zout is dat het beter op zijn plek blijft liggen en daardoor langer effectief is en er dus minder hoeft te worden gestrooid."

Zouttekort

De afgelopen jaren had de gemeente te maken met een zouttekort. "Dit jaar hebben we binnen de opslagcapaciteit die er is zoveel mogelijk zout opgeslagen", zegt Leenders. RMN, die het strooibeleid van de gemeente uitvoert, heeft een contract afgesloten met Eurosalt voor gegarandeerd 2000 ton strooizout. De zoutloodsen in Soest en Zeist zijn al gevuld met een startvoorraad van circa 900 ton strooizout. Dat is twintig procent meer dan afgelopen seizoen. Mocht er net als vorig jaar een landelijke zoutschaarste ontstaan dan kan enige tijd worden overbrugd. Als de schaarste langer aanhoudt kan worden overgegaan op een aangepast strooibeleid.

Waar wordt gestrooid?

De gemeente heeft een speciaal gladheidbestrijdingsplan gemaakt voor het strooien van hoofdwegen, busroutes en hoofdfietsroutes, routes voor hulpdiensten, gevaarlijke locaties, onderwijsinstellingen, zorginstellingen, winkelcentra en de algemene begraafplaats. Een kaart van de strooiroute vindt u hier.

Waar wordt niet gestrooid?

Binnenwegen worden in eerste instantie niet gestrooid of geschoven. Alleen als er wordt verwacht dat de gladheid lang zal aanhouden. Dit betekent niet dat het de gemeente dan lukt om op alle wegen de gladheid of sneeuw te kunnen bestrijden. Er is geen capaciteit om de trottoirs te behandelen. De gemeente vraagt de bewoners om zelf het stuk trottoir voor eigen deur schoon te maken. De gemeente levert hiervoor geen zout aan inwoners. Dit kunnen zij kopen bij bijvoorbeeld bouwmarkten. Bij hellingen en op een paar bijzondere locaties staat zoutkisten waarmee bewoners de omgeving kunnen strooien.

Vragen?

Als u problemen signaleert op de strooiroute tijdens kantooruren, kunt u deze melden bij RMN op tel. (0900) 603 92 22. 's Avonds en in het weekend kunt u bellen met politie Binnensticht op tel. 0900 - 8844. Heeft u vragen? Belt u dan met het Klant Contact Centrum van de gemeente via tel. 14 030 of stel uw vraag via de mail: zeist@zeist.nl of lees hier meer informatie over strooien.