Gemeente Súdwest Fryslân


Nieuws

Gemeente Súdwest-Fryslân luistert naar de markt!

Er breken nieuwe tijden aan voor de woningmarkt. Na het opmaken van de balans vanuit de vijf oude gemeenten komen we tot de conclusie dat een herbezinning nodig is.

¿De woningmarkt verkeert in een moeilijke situatie en die vraagt om een nieuwe koers. Die koers is vertaald in een concept woningbouwprogramma 2011 - 2016. Het doel laat zich in één kernwoord samenvatten: realistisch.

Over dit plan willen wij de komende tijd met alle belanghebbenden (woningcorporaties, projectontwikkelaars, dorpsbelangen etc.) het gesprek aangaan.

In een realistische benadering past het om rekening te houden met de demografische ontwikkeling. De gemeente Súdwest-Fryslân is in zijn geheel geen krimpgemeente. De groei van Sneek en Bolsward compenseert de krimp op het platteland. Bevolkingskrimp doet zich voornamelijk voor in kernen tot 1.000 inwoners. Voor Súdwest-Fryslân geldt dat 56 van de 69 kernen krimpgevoelig en dus kwetsbaar zijn.
Daarnaast vergrijst Nederland en zal Súdwest-Fryslân hierin niet achterblijven. Voor de overheid en het maatschappelijk middenveld wordt het de komende jaren een uitdaging om goed en tijdig in te spelen op het fenomeen (lokale) bevolkingskrimp.

Zeker door de kredietcrisis is gebleken dat de demografische ontwikkeling slechts ten dele bepalend is voor het functioneren van de woningmarkt. In feite zijn de ontwikkelingen in de financieel-economische sector, de koopwoning- en de huurwoningmarkt op dit moment bepalend.

Als we naar het verleden kijken dan is de woningbouwproductie op het grondgebied van Súdwest-Fryslân afgenomen. Volgens de plannen zouden er in de periode 2011 - 2016 1900 woningen kunnen worden gebouwd. Voorgesteld wordt om dit aantal te reduceren. Door het uitfaseren van de plannen verwacht het gemeentebestuur meer evenwicht tussen vraag en aanbod. Een goede woningvoorraad sluit aan bij de vraag van alle huidige en toekomstige inwoners. Door de regie te pakken op de nieuwe koers wil het gemeentebestuur samen met alle belanghebbenden blijven werken aan een passend woningaanbod.

U kunt het concept woningbouwprogramma Súdwest-Fryslân 2011 - 2016 inclusief een totaaloverzicht van alle plannen en projecten hieronder downloaden.

Het proces van besluitvorming en overleg rondom dit startdocument ziet er als volgt uit:

Dinsdag 29 november 2011:

behandeling in raadscommissie Doarp, Stêd en Omkriten

Donderdag 15 december 2011:

behandeling in gemeenteraad
Voorstel: instemming concept woningbouwprogramma 2011-2016 als startdocument voor overleg

December 2011 - april 2012

overleg met alle extern betrokken partijen
Doel: afspraken over aangepaste planning, een reductie van woningbouwprojecten en het beter laten aansluiten van het aanbod bij de vraag

Juni 2012:

op basis van de gevoerde gesprekken een definitief woningbouwprogramma ter vaststelling aan de gemeenteraad voorleggen
* concept woningbouwprogramma.pdf (1,14 MB)
* bijlage 1 Woningbouwprogramma SWF totaal_s11 001391.pdf (103,11 KB)
* Bijlage 2 plannen Sneek_s11 001389.pdf (620,46 KB)
* Bijlage 3 plannen Bolsward_s11 001390.pdf (591,88 KB)
* bijlage 4 wbp en doorkijk_s11 001392.pdf (90,42 KB)