Vrije Universiteit Amsterdam

Groeiremmende moleculen in het beschadigde ruggenmerg


* Startdatum: 23-11-2011


* Tijd: 11.45


* Locatie: Aula


* Titel: Inhibitors of spinal cord regeneration: strategies to determine the contribution of class-3 semaphorins to the inhibitory properties of the glial scar


* Spreker: E.M.E. Ehlert


* Promotor: prof.dr. J. Verhaagen


* Onderdeel: Faculteit der Aard- en levenswetenschappen


* Wetenschapsgebied: Aard- en levenswetenschappen


* Evenementtype: Promotie

Na een dwarslaesie zijn zenuwvezels in het ruggenmerg beschadigd en kunnen niet herstellen, onder andere omdat er op de plaats van de laesie littekenweefsel wordt gevormd. Om herstel na dwarslaesie te verbeteren, is het noodzakelijk om strategieën te ontwikkelen die het herstel van beschadigde zenuwvezels stimuleren. Het gebrek aan herstellend vermogen van het zenuwstelsel wordt deels veroorzaakt door een verscheidenheid aan groeiremmende moleculen in het beschadigde ruggenmerg. Samen vormen deze moleculen een barrière voor uitgroeiende zenuwvezels en zijn ze aangrijpingspunten voor nieuwe therapieën om het herstel verbeteren. Onder deze groeiremmende factoren bevindt zich de klasse-3 familie van semaphorine-eiwitten. Erich Ehlert beschrijft in zijn proefschrift verschillende strategieën om te onderzoeken wat de bijdrage van deze semaphorinen aan het gebrekkige herstel na een dwarslaesie is.

Als eerste onderzocht Ehlert de mogelijkheid om uitgroeiende zenuwvezels ongevoelig te maken voor semaphorinen met behulp van kleine RNA-moleculen die door middel van virale vectoren werden toegediend. Hieruit bleek dat de toediening van deze moleculen, afhankelijk van de dosis, schadelijk kan zijn voor neuronen. Hiernaast maakte hij gebruik van genetisch gemodificeerde muizen waarbij de receptor voor semaphorine ontbreekt. Hieruit bleek dat het uitschakelen van semaphorinesignalen alleen onvoldoende is om herstel te verbeteren.

De bevindingen van Ehlert samen met die van collega-onderzoekers onderstrepen de complexiteit van remmende signalen die het herstel bemoeilijken. Een gecombineerde aanpak waarbij meerde obstakels tegelijk worden geëlimineerd is een complexe maar logische volgende stap om te proberen het herstel na schade aan het zenuwstelsel te verbeteren.

Meer informatie over het proefschrift in VU-DARE
© Copyright Vrije Universiteit Amsterdam