Gilead Sciences koopt Pharmasset, Inc. voor $11 miljard

- Versnelt ontwikkeling van het geheel orale regime voor de behandeling van HCV (hepatitis C-virus) -

- Versterkt Gileads infrastructuur en expertise bij de ontwikkeling, de fabricage en het op de markt brengen van antivirale geneesmiddelen -

FOSTER CITY, Californië (VS) & PRINCETON, N.J.--(BUSINESS WIRE)-- 20111123 --

Gilead Sciences, Inc. (Nasdaq:GILD) en Pharmasset, Inc. (Nasdaq:VRUS) hebben vandaag bekendgemaakt dat de bedrijven een definitieve overeenkomst hebben getekend waaronder Gilead Pharmasset zal verwerven voor $137 per aandeel in contanten. De transactie, die Pharmasset waardeert op ongeveer $11 miljard, werd unaniem goedgekeurd door de raad van bestuur van Pharmasset. Gilead is van plan de transactie te financieren uit beschikbare middelen, bankschulden en preferente waardepapieren. Het bedrijf verwacht dat wanneer de transactie gesloten is, deze vanaf 2014 verwaterd zal zijn voor de winst van Gilead en in 2015 en daarna voor groei zal zorgen. Wanneer de transactie gesloten wordt, wat naar verwachting in het eerste kwartaal van 2012 het geval zal zijn, zal verdere voorlichting worden gegeven.

Pharmasset heeft momenteel drie klinische fase productkandidaten voor de behandeling van chronisch hepatitis C-virus (HCV) bij verschillende populaties in trials in ontwikkeling gebracht. De leidende productkandidaat van het bedrijf, PSI-7977, een unpartnered uracilnucleotide analoog, heeft recent een volgende fase bereikt als twee Fase 3 studies bij genotype 2 en 3 patiënten. Beide studies zullen gebruik maken van 12 weken behandeling met PSI-7977 in combinatie met ribavirine. Een studie zal dit geheel orale regime vergelijken met 24 weken standaardzorg van gepegyleerd interferon/riboflavine bij behandelingsnaïeve patiënten, en de tweede studie zal het geheel orale regime vergelijken met placebo bij interferon-intolerante/niet in aanmerking komende patiënten. Een derde fase 3 studie bij genotype 1 patiënten zal worden geïnitieerd in de tweede helft van 2012. Het ontwerp is afhankelijk van het resultaat van Fase 2 studies die PSI-7977 beoordelen bij verscheidene combinaties van genotype 1-geïnfecteerde patiënten. Als deze strategie succesvol is, zou deze in 2014 kunnen leiden tot een eerste registratiegoedkeuring in de V.S. van PSI-7977. PSI-938, een unpartnered guanosinenucleotide analoog, wordt getest als monotherapie in een Fase 2b interferon-vrije trial en in combinatie met PSI-7977 bij proefpersonen met HCV van alle virale genotypen. Mericitabine (RG7128), een cytidinenucleoside analoog, wordt gepartnered met Roche en wordt beoordeeld in drie Fase 2b trials. Roche is verantwoordelijk voor alle aspecten van de ontwikkeling van mericitabine.

“De aankoop van Pharmasset vertegenwoordigt een belangrijk en opwindende mogelijkheid om Gilead’s inspanning te versnellen om het behandelingsparadigma voor HCV-geïnfecteerde patiënten te veranderen door geheel orale regimes te ontwikkelen voor de behandeling van de ziekte, ongeacht viraal genotype,” aldus John C. Martin, PhD, Chairman en Chief Executive Officer van Gilead. “Pharmasset presenteerde eerder deze maand fascinerende Fase 2 data die de sterke werkzaamheid en het veiligheidsprofiel van PSI-7977 verder karakteriseren. Samen met andere pijplijnkandidaten van Pharmasset past de stof strategisch zeer sterk bij Gileads visie, pijplijn en capaciteiten. De transactie zal dienen om de langetermijn groei van onze bedrijven te sturen en we kijken ernaar uit nauw te gaan samenwerken met het team van Pharmasset om een breed klinisch programma voor HCV te bevorderen en ons te richten op de onvervulde behoeften van patiënten en de medische gemeenschap.”

“Wij zijn er zeer enthousiast over om samen te gaan met Gilead, dat onze inzet deelt om HCV-patiënten te voorzien van nieuwe, zeer werkzame en veilige orale therapieën,” aldus Schaefer Price, President en Chief Executive Officer van Pharmasset. “De data van onze Fase 2 studies van PSI-7977 hebben ons erg gestimuleerd en wij geloven sterk in het potentieel van deze stof als component in de transformatie van de behandeling van chronische HCV. Gileads gevestigde expertise en leiderschap op het gebied van de ontwikkeling en het op de markt brengen van antivirale geneesmiddelen, gekoppeld aan de bestaande portefeuille van veelbelovende stoffen voor HCV, maken dit partnerschap een ideale stap om het potentieel van onze veelbelovende moleculen volledig te realiseren als onderdeel van toekomstige geheel orale combinatietherapieën voor miljoenen patiënten over de gehele wereld die behandeling nodig hebben.”

Gileads onderzoeks- en ontwikkelingsportefeuille bevat zeven unieke moleculen in verschillende fasen van klinische ontwikkeling voor de behandeling van HCV. Gepegyleerd interferon in combinatie met ribavirine is momenteel onderdeel van de standaardzorg voor patiënten met chronische hepatitis C. Gilead is gericht op ontwikkelen van meerdere stoffen met verschillende werkingsmechanismen en resistentieprofielen in combinaties die het bieden van een geheel oraal regime dat de behoefte aan gepegyleerd interferon zou uitsluiten, zal ondersteunen. Er lopen momenteel drie verschillende geheel orale Fase 2 studies en Gilead verwacht dat klinische gegevens van deze studies in 2012 en begin 2013 beschikbaar zullen komen. Pharmassets stoffen zijn complementair aan Gileads bestaande HCV portefeuille en de transactie zal Gileads inspanningen om een geheel oraal regime voor de behandeling van HCV te ontwikkelen, helpen bevorderen.

Voorwaarden van de transactie

Onder de voorwaarden van de fusieovereenkomst zal een 100% dochteronderneming van Gilead onmiddellijk een tenderaanbieding starten om alle uitstaande aandelen van Pharmassets gewone aandelen te verwerven tegen een prijs van $137 per aandeel in contanten. Na succesvolle voltooiing van de tenderaanbieding zal Gilead alle resterende aandelen verkrijgen die niet in de aanbieding zijn opgenomen via een tweede-stap fusie voor dezelfde prijs als in de tenderaanbieding.

De uitvoering van de tenderaanbieding is onderworpen aan verscheidene voorwaarden, waaronder een minimum tender van tenminste een meerderheid van de uitstaande Pharmasset aandelen op geheel verwaterde basis, het verlopen of het beëindigen van de wachtperiode conform de Hart Scott Rodino Antitrust Improvements Act, en andere gebruikelijke voorwaarden. De tenderaanbieding is niet onderworpen aan een financieringsvoorwaarde.

De prijs van $137 per aandeel in de transactie vertegenwoordigt een 89% premie bij Pharmassets aandelenprijs bij het sluiten van de beurs op 18 november 2011, de laatste handelsdag voorafgaand aan de mededeling en 59% bij Pharmassets altijd hoge aandelenprijs bij het sluiten van de beurs.

Gilead heeft toezeggingen ontvangen van Bank of America Merrill Lynch en Barclays Capital in verband met de financiering van de transactie.

Barclays Capital en Bank of America Merrill Lynch treden op als financieel adviceurs van Gilead in de transactie. Morgan Stanley & Co. LLC treedt op als financieel adviseur van Pharmasset. Skadden, Arps, Slate, Meagher & Flom LLP fungeert als juridisch adviseur van Gilead en Sullivan & Cromwell LLP fungeert als juridisch adviseur van Pharmasset.

Conference call

Gilead zal vandaag, maandag 21 november 2011, om 8:00 a.m. ET een conference call presenteren om de geplande aankoop te bespreken. Draai 1-800-599-9829 (U.S.) voor toegang tot de live conference call of +1 617-847-8703 (internationaal). Het wachtwoord voor de conference is 61526607. De telefonische herhaling is ongeveer een uur na de call beschikbaar tot 11:00 a.m. ET op 24 november 2011. Bel voor toegang: 1-888-286-8010 (U.S.) of +1617-801-6888 (internationaal). Het wachtwoord voor de herhaling van de conference is 39677531. De tijdens de teleconference gegeven informatie is uitsluitend accuraat op het moment van de conference call en Gilead zal geen verantwoordelijkheid op zich nemen om actuele informatie te verschaffen.

Over Pharmasset

Pharmasset is een farmaceutisch bedrijf voor de klinische fase dat zich inzet voor het ontdekken, ontwikkelen en in de handel brengen van nieuwe geneesmiddelen voor de behandeling van virale infecties. Pharmassets primaire focus is de ontwikkeling van orale therapeutica voor de behandeling van hepatitis C virus- (HCV) infectie. Pharmassets onderzoeks- en ontwikkelingsinspanningen richten zich op nucleoside/tide analogen, een klasse van stoffen die werken als alternatieve voedingsbodem voor de virale polymerase en zo virale replicatie remmen.

Over Gilead Sciences

Gilead Sciences is een biofarmaceutisch bedrijf dat nieuwe therapieën ontdekt, ontwikkelt en op de markt brengt voor nog onvervulde medische behoeften. Gileads missie is het op een hoger plan brengen van de zorg voor patiënten die lijden aan levensbedreigende ziekten wereldwijd. Gilead is gevestigd in Foster City, Californië (VS) en is actief in Noord-Amerika, Europa en de regio Azië-Pacific.

Forward-looking statement

Dit persbericht bevat forward-looking statements, in de betekenis van de Private Securities Litigation Reform Act van 1995, die onderworpen zijn aan risico's, onzekerheden en andere factoren. Alle uitspraken anders dan die historische feiten betreffen, zijn uitspraken die geacht worden forward-looking statements te zijn, waaronder alle uitspraken betreffende de bedoeling, mening over of huidige verwachting van de bedrijven en leden van het hoger managementteam. Tot deze forward-looking statements behoren onder meer, uitspraken betreffende bedrijfscombinatie en soortgelijke transacties, toekomstige prestaties en kansen en de verwachting voor de activiteiten van het bedrijven waaronder onder meer: het vermogen van Gilead om Pharmasset’s productenpijplijn te bevorderen of een geheel oraal regime voor HCV te ontwikkelen, prestaties en mogelijkheden en registratiegoedkeuringen, de geanticipeerde timing van gegevens van klinische data; de mogelijkheid van ongunstige resultaten van de klinische trials van de bedrijven; aanvragen en goedkeuringen die te maken hebben met de transactie; de verwachte timing van voltooiing van de transactie; de mogelijkheid om de transactie te sluiten gezien de verschillende sluitingsvoorwaarden; en aannames die aan het voorafgaande ten grondslag liggen. Investeerders worden gewaarschuwd dat dergelijke forward-looking statements geen garanties bieden voor toekomstige prestaties en risico's en onzekerheden inhouden en worden gewaarschuwd geen overmatig vertrouwen te stellen in deze forward-looking statements. Werkelijke resultaten kunnen wezenlijk verschillen van die die momenteel worden geanticipeerd door een aantal risico's en onzekerheden. Risico's en onzekerheden die ervoor zouden kunnen zorgen dat de actuele resultaten verschillen van de verwachtingen waar rekening mee is gehouden in de forward-looking statements zijn onder meer: onzekerheden met betrekking tot de timing van de inschrijving en de fusie; onzekerheden over hoeveel van de aandeelhouders van Pharmasset hun aandelen in het aanbod zullen inschrijven; de mogelijkheid dat concurrerende aanbiedingen zullen worden gedaan; de mogelijkheid dat verschillende afsluitvoorwaarden voor de transactie niet bevredigend zijn of dat er geen afstand van gedaan wordt, waaronder dat een overheidseenheid de transactie zou kunnen verbieden, vertragen of weigeren een goedkeuring te verlenen voor het voltooien van de transactie; de effecten van de transactie op relaties met werknemers, klanten, andere businesspartners of overheidseenheden; andere bedrijfseffecten waaronder de effecten van de branche, economisch of politiek, buiten de controle van de bedrijven; transactiekosten; daadwerkelijke of voorwaardelijke verplichtingen; en andere risico's en onzekerheden die van tijd tot tijd worden gespecificeerd in de periodieke rapporten van de bedrijven ingediend bij de Securities and Exchange Commission, waaronder actuele rapporten op formulier 8-K, kwartaalrapporten op formulier 10-Q en jaarrapporten op formulier 10-K. Alle forward-looking statements zijn gebaseerd op informatie die de bedrijven nu beschikbaar hebben, en de bedrijven nemen geen verplichting op zich om deze forward-looking statements te actualiseren.

Aanvullende informatie en Waar te vinden

De tenderaanbieding die in dit document wordt beschreven is nog niet van start gegaan. Deze aankondiging is geen aanbieding om te kopen noch een verzoek tot een aanbieding om aandelen van Pharmasset te verkopen. Op het moment dat de aanbieding van start gaat zal Gilead een Tender Offer Statement on Schedule TO indienen bij de U.S. Securities and Exchange Commission, en Pharmasset zal een Solicitation/Recommendation Statement on Schedule 14D-9 indienen met betrekking tot de aanbieding. Aandeelhouders van Pharmasset en andere investeerders wordt dringend verzocht het materiaal van de tenderaanbieding te lezen (waaronder een Offer to Purchase, een bijbehorend Letter of Transmittal en bepaalde andere aanbiedingsdocumenten) en de Solicitation/Recommendation Statement omdat zij belangrijke informatie zullen bevatten die zorgvuldig gelezen moet worden voor een beslissing wordt genomen met betrekking tot de tenderaanbieding. De aanbieding om te kopen, de bijbehorende Letter of Transmittal en bepaalde andere aanbiedingsdocumenten, en de Solicitation/Recommendation Statement, zullen aan alle aandeelhouders van Pharmasset kosteloos ter beschikking worden gesteld. De Tender Offer Statement en de Solicitation/Recommendation Statement zullen kosteloos ter beschikking worden gesteld op de website van de Commissie: www.sec.gov. Gratis exemplaren van deze materialen en bepaalde andere aanbiedingsdocumenten zullen door Gilead ter beschikking worden gesteld via een e-mail naar Gilead Sciences, Inc., 333 Lakeside Drive, Foster City, CA 94404, VS, t.a.v.: Investor Relations.

In aanvulling op het Offer to Purchase, de bijbehorende Letter of Transmittal en bepaalde andere documenten, en de Solicitation/Recommendation Statement, die Gilead en Pharmasset jaarlijks, eens per kwartaal en in geval van speciale rapporten, proxy statements en andere informatie indienen bij de Securities and Exchange Commission. U kunt rapporten, verklaringen en andere informatie lezen en kopiëren die is ingediend door Gilead of Pharmasset bij de SEC public reference room op het adres 100 F Street, N.E., Washington, D.C. 20549. Bel de Commissie op 1-800-SEC-0330 voor nadere informatie over de public reference room. De indieningen van Gilead en van Pharmasset bij de Commissie zijn ook beschikbaar voor het publiek via commerciële document-opzoekservices en op de website die wordt bijgehouden door de Commissie op www.sec.gov.

Ga voor meer informatie over Gilead Sciences naar de website van het bedrijf: www.gilead.com of bel naar Gilead Public Affairs: 1-800-GILEAD-5 of +1 650-574-3000.

Deze bekendmaking is officieel geldend in de originele brontaal. Vertalingen zijn slechts als leeshulp bedoeld en moeten worden vergeleken met de tekst in de brontaal welke als enige juridische geldigheid beoogt.

CONTACT:
Gilead
Susan Hubbard, +1 650-522-5715 (Investeerders)
Amy Flood, +1 650-522-5643 (Media)
of
Pharmasset
Richard E.T. Smith, +1 609-865-0693 (Investeerders)
of
Sard Verbinnen & Co
Andrew Cole/Chris Kittredge, +1 212-687-8080 (Media)

Ticker_symbol NASDAQ:GILD
Ticker_symbol NASDAQ:VRUS