Gemeente Alkmaar


Alkmaar, 23 november 2011

Burgemeesters besluiten tot tijdelijke sluiting van coffeeshops

De burgemeesters van Alkmaar en Heerhugowaard hebben besloten de coffeeshop Stepping Out in Alkmaar en Stepping Inn in Heerhugowaard te sluiten voor een tijdelijke periode. De tijdelijke sluiting geldt voor een periode van vier maanden en gaat per 1 december 2011 in. Aanleiding voor de sluiting is een ernstige overtreding van de Opiumwet.

Op 4 september jl. is bij een controle door de politie regio Noord-Holland Noord en het KLPD een grote voorraad verdovende middelen (hennep en hasj) aangetroffen van 52 kg. De voorraad werd aangetroffen in een beveiligde ruimte van het bedrijf in Alkmaar. De toegestane handelsvoorraad voor een coffeeshop mag volgens de Opiumwet maximaal 500 gram bedragen. Het bezit van meer dan 50 kg is dan ook een ernstige overtreding. De burgemeesters Bruinooge en Ter Heegde vinden dat tegenover deze overtreding een passende bestuurlijke maatregel behoort te staan. Zij menen dat dit niet als een eenmalige vergissing of toeval kan worden gezien, maar dat het een welbewuste keuze is van de ondernemer. Daarom is besloten tot een tijdelijke sluiting van beide shops voor een periode van vier maanden. De sluiting die hiervan het gevolg is, gaat in op 1 december 2011.

Een belangrijke overweging bij de maatregel is dat de straatwaarde van een grote hoeveelheid verdovende middelen een gevaar oplevert voor de veiligheid en de openbare orde. Bij het besluit is afgewogen dat de belangen van de ondernemers in dit geval niet opwegen tegen het belang dat gemoeid is met de handhaving van de openbare orde en een veilig woon- en leefklimaat.

De twee maanden tussen het moment van de overtreding en het afkondigen van de maatregel zijn het gevolg van de zienswijze-procedure, die de ondernemer heeft gevoerd tegen het eerder aan hem bekend gemaakte voorgenomen besluit tot schorsing.