Gemeente Sittard-Geleen



+0100"

PERSBERICHT

Woonlasten Sittard-Geleen onder provinciaal gemiddelde

Sittard-Geleen, 22 november 2011 - De woonlasten inn de gemeente Sittard-Geleen stijgen komend jaar met 3,6 procent. Dat is iets meer dan de inflatiecorrectie. Deze stijging wordt veroorzaakt door de verhoging van het vastrecht van de rioolheffing. De woonlasten blijven echter onder het provinciaal gemiddelde.

De gemeenteraad heeft in november besloten akkoord te gaan met een verhoging van de rioolrechten. Die is noodzakelijk om de stijging van de kosten bij de aanleg en vernieuwing van rioleringen op te vangen. Ook is er meer geld nodig voor de reiniging van het rioolstelsel.

De rioolheffing was in 2011 146,68 per aansluiting en wordt in 2012 153,40 euro.

De overige gemeentelijke tarieven en leges gaan vrijwel allemaal met het inflatiepercentage (2,25 procent) omhoog. ,,Ons streven is om de woonlasten op of onder het provinciaal gemiddelde te laten uitkomen. In 2011 zijn we daar volgens de Provincie Limburg in ruimschoots in geslaagd. We zaten er zover onder dat ondanks de lichte stijging in 2012 onze woonlasten ook komend jaar onder het provinciaal gemiddelde blijven,' aldus wethouder Pieter Meekels (middelen).

Bij het vaststellen van de WOZ-waarde van de woningen (de peildatum hiervoor is 1 januari 2011) is rekening gehouden met een daling van de waarde van woningen. Gemiddeld komt dat neer op respectievelijk 3 procent voor woningen en 4 procent voor niet-woningen.

Een nadere analyse van de waardeontwikkeling van woningen levert op dat Rij/hoek/tussen/drive-in woningen het minst in waarde zijn gedaald (1 procent) en dat geschakelde woningen het meest zijn gedaald (3,6 procent).

De variabele tarieven voor afvalstoffenheffing (12 cent per kilo voor gft en 19 cent voor restafval) blijven in 2012 gelijk.

De gemeenteraad bespreekt de belastingvoorstellen 2012 in de vergadering van 14/15 december.


---