Vereniging Milieudefensie


Bleker doet niets tegen megastallen

Den Haag, 23 november 2011 - Staatssecretaris Bleker presenteerde vandaag zijn visie over de toekomst van de veehouderij. Alhoewel in de visie staat dat 'ongebreidelde groei' niet wenselijk is, onderneemt het Kabinet niks tegen megastallen. Bleker legt de groei van megastallen geen strobreed in de weg, hij bagatelliseert zelfs de problemen voor milieu, dierenwelzijn en volksgezondheid die samenhangen met schaalgrootte. "Terwijl iedereen doordrongen is van de urgentie van de problematiek, toont Bleker een verbluffende passiviteit," aldus Klaas Breunissen van Milieudefensie. "Hij doet niks en laat het over aan de markt: op deze manier groeien de mega-ondernemers en leggen de gewone boeren het loodje."

De conclusie van de maatschappelijke dialoog megastallen geleid door Hans Alders is dat het roer om moet in de veehouderij, 'bussiness as usual' is geen optie. Uit opinieonderzoeken blijkt ook dat een meerderheid van de bevolking geen megastallen wil. Schaalvergroting staat haaks op de realisatiemogelijkheden van vrije uitloop van dieren en zorgt voor een stapeling van milieuproblemen en voor risico's voor de volksgezondheid.

Wel speculeert Bleker over een toekomstige wet die 'wanneer nodig' wegens volksgezondheid en sociaal-economische effecten en ethiek, op bepaalde locaties een grens aan de omvang van een veebedrijf kan stellen. Breunissen: "Dit incidentele verbod is volstrekt onvoldoende. De trendbreuk die nodig is om een einde te maken aan de industrialisering van de veehouderij, komt er zo in ieder geval niet. De Kamer moet aansturen op een algemeen verbod op megastallen om echt tegemoet te komen aan de zorgen van burgers." De Kamer bespreekt de toekomstvisie van Bleker op 1 december.