Gemeente Alkmaar


Alkmaar, 23 november 2011

Groen licht voor uitwerken ontwerpideeën Canadaplein

Gisteren heeft het college groen licht gegeven voor het opstellen van een Programma van Eisen voor een nieuw ontwerp van het Canadaplein. Hierin worden de verschillende wensen en ideeën van de betrokken partijen opgenomen. Deze partijen zijn: Stedelijk Museum Alkmaar, Bibliotheek Kennemerwaard, Artiance, Theater De Vest en de Grote Sint Laurenskerk. Het Programma van Eisen wordt nog dit jaar opgesteld. Op basis hiervan ligt in het voorjaar van 2012 een schetsontwerp klaar. Als alles volgens planning verloopt, is het Canadaplein in het voorjaar van 2013 geheel vernieuwd.

In oktober namen de betrokken partijen deel aan een inspiratiesessie onder leiding van cultuurwethouder Anjo van de Ven. Hierbij waren naast raadslid en initiatiefnemer Ben Bijl van Onafhankelijk Partij Alkmaar ook de instellingen rond het plein en andere belangstellenden aanwezig, ieder met eigen ideeën voor een nieuw ontwerp. De sessie heeft een aanzet voor een Programma van Eisen opgeleverd, waarover alle aanwezigen het eens waren.

Uitgangspunten Canadaplein
Meer groen, meer intimiteit, rondere vormen en meer activiteiten zijn enkele van de uitgangspunten voor het Canadaplein. Ook een gezellig restaurantje en een kiosk met een zitje behoren tot de mogelijkheden om het Canadaplein tot een sfeervol plein te maken. De Grote Sint Laurenskerk wordt meer onderdeel van het plein door de onderlinge samenhang tussen de vijf cultuurpartners en hun activiteiten beter zichtbaar te maken. Daar hoort ook een herkenbare entree bij. Daarnaast zorgt meer horeca, zoals een oranjerie, voor meer sfeer op het plein.

Cultuurwethouder Anjo van de Ven (OPA): "Met het vernieuwen van het Canadaplein hebben we er in 2013 weer een parel bij in de binnenstad. Het plein wordt - meer dan nu - een gezellig plein waar cultuur en erfgoed samenkomen."



Gemeente Alkmaar