Gemeente Alkmaar


Nota aan burgemeester en wethouders

Vergadering: 22-11-2011

Portefeuillehouder: drs. M.L. Hagen

Onderwerp
Wmo beleidskader 2012-2016

Samenvatting
Het nieuwe Wmo beleidskader 2012 - 2016, dat op 12 januari 2012 in de raad wordt vastgesteld, zet de lijnen uit voor vernieuwing van het beleid. Met dit beleidskader wordt een omslagpunt gemarkeerd in de uitvoering van de Wmo, gericht op een grotere rol van en concrete resultaten voor burgers, de introductie van wederkerigheid, meer maatwerk en flexibiliteit èn een erkenning van de noodzaak van regionale samenwerking. Daarmee is het beleidskader minder afsluiting van een proces van beleidsontwikkeling dan een start van een vernieuwende uitvoering.

Beslissing

1. In te stemmen met het Wmo-beleidskader 2012-2016.
2. Bijgaand raadsvoorstel ter vaststelling voor te leggen aan de raad.
3. Het Wmo Cliëntenplatform uit te nodigen voor een gesprek over de adviesgang. Toelichting
Na de presentatie van een verkennende notitie (uw vergadering van 28 juni jongsleden) en een eerste consultatieronde in juli, vervolgens een contourennota en een tweede consultatieronde nadert het proces van beleidsvorming zijn afronding met de presentatie van een nieuw Wmo beleidskader.

Over de gang van zaken:

. U stelde de contourennota vast in uw vergadering van 6 september jl.;
. Naar aanleiding van de bespreking van de voorafgaande verkennende notitie is op initiatief van de Commissie samenlevingszaken een expertmeeting gehouden op 27 september;
. op 4 oktober gevolgd door een formele bespreking van die contourennota.
. Tijdens deze bespreking nam de commissie het initiatief een hoorzitting te organiseren. Die vindt plaats op 30 november aanstaande, dus nog voor
. de bespreking van het concept beleidskader op 6 december aanstaande.

Tweede consultatieronde
Op basis van de contourennota is in oktober een tweede consultatieronde gehouden met drie bijeenkomsten met vertegenwoordigers van:
. Cliënt- en patiëntorganisaties;

. Aanbodorganisaties en

. Religieuze en levensbeschouwelijke organisaties. Het "geïntegreerde" verslag van deze inspirerende bijeenkomsten treft u als bijlage bij deze nota aan.

Nieuw beleid
De vaststelling van het nieuwe beleidskader vormt een omslagpunt in de uitvoering van de Wmo en het gedachtegoed wat daaraan ten grondslag ligt. Kenmerkende uitgangspunten zijn:
. De compensatieplicht richt zich op concrete resultaten voor de burgers;
. De eigen kracht van burgers en hun sociale netwerken worden aangesproken alvorens een beroep te doen op algemene voorzieningen, die op hun beurt voorliggend zijn op individuele voorzieningen;
. de burger of zijn plaatsvervanger behoudt de regie over de compensatie van de eigen beperkingen;
. Wederkerigheid in het onderling dienstbetoon èn in de relatie van burger en dienstverlener wordt bevorderd;
. Regionale samenwerking waar dat kan ter wille van efficiëncy en om bureaucratische rompslomp voor bovenlokale instellingen te verminderen.

Advies WMO Cliëntenplatform
Op grond van artikel 12 van de Wmo "vraagt het college over het ontwerp-plan advies aan de gezamenlijke vertegenwoordigers van representatieve organisaties van de kant van vragers op het gebied van maatschappelijke ondersteuning". In Alkmaar is daarvoor het WMO-Cliëntenplatform in het leven geroepen. Dat is met de ontwikkeling van dit beleidskader echter wat anders gelopen. Tijdens de beide consultatierondes is een afzonderlijke bijeenkomst gehouden met de cliënt-organisaties. Dit op initiatief van wethouder Hagen, die na een kennismakingsbijeenkomst op 26 mei jl. moest constateren dat het WMO cliëntenplatform in een overgangsfase verkeert en er nu een prioriteit van moet maakt om zijn netwerk fundamenteel te vernieuwen. Een formele adviesgang is niet meer in te passen, gelet op de krappe tijd naar de vergadering van de commissie samenlevingszaken op 6 december aanstaande. Dit laat onverlet dat het raadzaam is het platform voor een gesprek uit te nodigen en de gang van zaken en zijn rol daarin te bespreken.

Bijlagen

. concept Wmo beleidskader 2012 - 2016

. Verslag de bijeenkomsten in oktober

Sector : Samenleving
Steller : Gerrit Prins
Stuknr. : 2780


---- --