Gemeente Dordrecht

Gemeente en HVC testen extra klep in ondergrondse containers Klein afval deponeren zonder pas

De gemeente Dordrecht zoekt continu naar mogelijkheden om zwerfafval tegen te gaan. De gemeente Dordrecht en huisvuilinzamelaar HVC doen daarom de komende maanden een proef met een zogenoemde 'zwerfvuilklep' in de ondergrondse containers. Een 'zwerfvuilklep' is een aparte opening in de ondergrondse container waarin voorbijgangers klein afval, zoals blikjes en snoepverpakkingen, kunnen gooien. Ze hebben hiervoor geen afvalpas nodig.

Zwerfvuil staat nog steeds hoog in de top drie ergernissen van Dordtenaren. Met de proef test de gemeente of de zwerfvuilklep technisch werkt en of mensen er gebruik van maken.

Waar?
De gemeente en HVC testen drie prototypes zwerfvuilklep. De ondergrondse containers met zwerfvuilklep komen op de locaties Vrieseweg, ter hoogte van het Kasperspad; Rivierenplein, ter hoogte van de supermarkt en aan de Tak van Poortvlietstraat ter hoogte van de Colijnstraat.

Aanleiding
Na de introductie van de ondergrondse container met toegangspas kunnen voorbijgangers hun klein afval niet meer makkelijk kwijt in de wijkcontainers. Met de vroegere containers (zonder pas) kon dit wel. De gemeente kreeg hier een aantal vragen over. Een mogelijke oplossing is een klep in de ondergrondse container, waarin voorbijgangers klein afval kwijt kunnen, zoals blikjes en snoepverpakkingen. De gemeente en HVC doen nu een proef om te testen of de prototype klep technisch goed functioneert en of voorbijgangers er gebruik van maken.

Voordelen
Het voordeel van een zwerfvuilklep in de containers ten opzichte van het plaatsen van extra afvalbakken, is dat het klein afval wordt opgehaald wanneer de wijkcontainers worden geleegd. Er zijn dus geen kosten voor ophalen van dit klein afval. Losstaande afvalbakken moeten apart geleegd worden. Ongeveer tweederde van de kosten van een aparte afvalbak worden gemaakt voor het legen ervan en éénderde van de kosten voor aanschaf en onderhoud. Bij een zwerfvuilklep zijn er dus allen nog de kosten voor aanschaf en onderhoud. Een zwerfvuilklep is daarmee een relatief goedkope afvalbak. De zwerfvuilklep heeft voor de herkenbaarheid dezelfde kleur als de Dordtse afvalbakken (bordeauxrood).

Zelf verantwoordelijk
Wethouder Reynvaan heeft op woensdag 23 november de eerste zwerfvuilklep in gebruik genomen, aan de Vrieseweg. 'De gemeente is steeds op zoek naar manieren om zwerfvuil tegen te gaan. De komende maanden moet blijken of de zwerfvuilklep goed werkt. Uiteraard zijn mensen zelf verantwoordelijk hun afval mee te nemen, de gemeente biedt voorzieningen, maar het gaat ook om mentaliteit en gedrag.', aldus Stadsbeheer wethouder Rinette Reynvaan.

Datum 21 november 2011

Noot voor redacties
Redactie Chantal Chin A Foeng
Service Centrum Drechtsteden Afdeling Communicatie T 078 770 2569
Informatie Pieter Fokkens
Stadsbeheer
T 078 770 4660




Gemeente Dordrecht