Gemeente Sittard-Geleen



+0100"

PERSBERICHT

Europese partners wisselen kennis uit op het vlak van hernieuwbare energie

Sittard-Geleen, 23 november 2011- De gemeente en de overige elf organisaties die deelnemen aan het driejarige EU project RETS (Renewable Energies Transfer System), wisselden de afgelopen dagen voor de tweede maal in Sittard-Geleen kennis uit op het vlak van hernieuwbare energie ter stimulering van lokaal duurzaamheidsbeleid. De deelnemers lieten zich inspireren door de kennisoverdracht die plaatsvond tussen lokale en (eu)regionale beleidsmakers en beslissers.

Op het programma prijkten onder andere de namen van Bert de Vries (plaatsvervangend directeur-generaal Energie, Telecom en Markten bij het ministerie van Economische Zaken, Landbouw en Innovatie), Paul Hamm (investeerder en oud-voorzitter platform groene grondstoffen), Atzo Nicolaï (directeur DSM Nederland), gedeputeerde Patrick van der Broek, wethouder Ruud Guyt (Stuurgroepvoorzitter Het Groene Net).

Een van de belangrijkste uitkomsten van het seminar: de provincie Limburg stelt een energiefonds op voor onder andere duurzame energieprojecten. Naast de Limburgse Energie Subsidies (¤ 8 miljoen) gaat het hierbij om een fonds van naaar schatting ¤ 20 miljoen. Hoe het plan precies vorm gaaat krijgen wordt op dit moment nog bekeken, maar een van de uitgangspunten kan zijn, dat het in plaats van subsidies gaat om leningen die terug kunnen worden betaald uit de besparingen die dankzij de investeringen worden gerealiseerd. Hierbij valt bijvoorbeeld te denken aan energiebesparende maatregelen zoals isolatie, of de toepassing van duurzame energie, zoals zonnepanelen. De bedoeling is, dat zowel particulieren, als bedrijven en instellingen een beroep op het fonds kunnen gaan doen.

Seminar 'The Challenge: Building Regional Smart Grids'

Het tweedaagse seminar werd door de gemeente Sittard-Geleen georganiseerd, in samenwerking met Chemelot en de Provincie Limburg. De gemeente Sittard-Geleen is één van twaalf organisaties uit negen EU-landen die deelnemen aan het driejarige EU RETS project. RETS staat voor 'Renewable Energy Transfer Systems'. De organisatie richt zich op het verspreiden van kennis over hernieuwbare energie, het verkennen en beschrijven van de best practices en op het tot stand brengen van een regionale discussie. Hiermee wordt de regio Zuid-Limburg geprofileerd als 'groene economie'-regio.


---

Fotobijschrift : Paul Hamm, (investeerder en oud-voorzitter platform groene grondstoffen). Foto Andrea Beckers.