Gemeente Utrecht

Masterplan Talmalaan vastgesteld

Het college heeft ingestemd met het masterplan Talmalaan en met de Stedenbouwkundige Programma's van Eisen (SPvE) voor de fasen 1 en 2 van het masterplan. Het Masterplan moet een structurele kwaliteitsverbetering in de Staatsliedenbuurt en de Lauwerecht geven.

Er komen zowel eengezinswoningen als appartementen. Het plan bestaat voor 1/3e uit sociale huurwoningen voor 2/3e uit vrije sectorwoningen. Door meer verschillende en betere woningen in het gebied te bouwen moet de samenhang en de leefbaarheid in de buurten uiteindelijk groter worden. Door dure en goedkope huur- en koopwoningen beter te spreiden, wordt de buurt aantrekkelijker gemaakt voor meerdere doelgroepen. Er worden 351 woningen gesloopt en komen er 314 nieuwe woningen voor terug. Ook de openbare ruimte wordt heringericht waarbij het groen functioneler wordt ingezet. De gemeente en Mitros hebben de afgelopen tijd het masterplan bijgesteld na een uitgebreid participatietraject met bewoners.

Het Masterplan omvat de sloop en nieuwbouw van de complexen Lauwerecht 1B, 2, 4, 7 en 8 van Mitros en de locatie Schermerhornstraat van de gemeente. Het masterplan wordt in 4 fasen uitgevoerd. Doordat tegelijk met het masterplan de SPvE's van de eerste en tweede fase is vastgesteld, kan direct worden begonnen met de voorbereidingen voor de bouwplannen.

Ook in de volgende planfasen krijgen bewoners de ruimte om mee te denken en praten. Het Masterplan Talmalaan is nauw verbonden met de nieuwbouw aan de Talmalaan die nu in uitvoering is. De eerste woningen zijn reeds opgeleverd.