Ingezonden persbericht


Belastingtarieven Waterschap Vallei & Eem stijgen minder dan verwacht

Het Algemeen Bestuur van Waterschap Vallei & Eem heeft op woensdag 23 november de begroting voor 2012 vastgesteld. De lastendruk voor burgers en bedrijven stijgt minder dan verwacht. Zo betalen gezinnen met een eigen huis volgend jaar E208, wat E5 meer is dan in 2011, maar E2 minder dan verwacht. Agrarische bedrijven betalen gemiddeld E31 euro meer. Voor bedrijven is de stijging circa 3%. Ondanks de economische recessie en de investeringen die in 2012 gaan plaatsvinden, stijgen de kosten E1,5 miljoen minder dan verwacht bij de begroting van 2011. Dit komt vooral door efficiënter te werken. Hiermee maakt het Algemeen Bestuur zijn belofte waar om de lasten niet meer dan 5% te laten stijgen en blijft Waterschap Vallei & Eem één van de goedkoopste waterschappen.

Samenwerken en innovatie
Het waterschap staat voor schoon water, een goed waterpeil en veiligheid tegen maatschappelijk verantwoorde kosten. Het waterschap ziet daarbij kans te investeren en innoveren. In 2012 worden bijvoorbeeld belangrijke stappen gezet om één van de zuiveringen energieneutraal te maken. Deze innovatieve investering geeft op de langere termijn een besparing op de energiekosten.

Met Rijk, provincies en gemeenten is afgesproken om meer samen te werken om maatschappelijke kosten te verlagen. Doelmatiger samenwerken in de afvalwaterketen is een belangrijk onderdeel daarvan. Waterschap Vallei & Eem heeft hierin al grote stappen gezet, mede door de oprichting van het Platform Water Vallei en Eem. Hierin onderzoeken en implementeren gemeenten, waterschap en provincies de samenwerkingsmogelijkheden. Landelijk gezien loopt Waterschap Vallei & Eem voorop met deze samenwerking met gemeenten.

Meer jaren verwachting
In het Bestuursakkoord Water hebben Rijk, provincies, gemeenten, waterschappen en drinkwater-bedrijven maatregelen afgesproken voor een doelmatiger waterbeheer. Daarin is onder andere in vastgelegd dat de waterschappen naast het Rijk verantwoordelijk zijn voor de veiligheid van Nederland tegen buitenwater. Deze beschermende taak is vastgelegd in het Hoogwaterbeschermingsprogramma. Voor de jaren 2011, 2012 en 2013 dragen de gezamenlijke waterschappen E81 miljoen bij in de kosten hiervan. In 2014 is dat E131 miljoen en vanaf 2015 E181 miljoen. Waterschap Vallei & Eem kan de jaarlijkse bijdrage (E3 miljoen) tot en met 2013 binnen de begroting opvangen. Vanaf 2014 moeten besparingen plaatsvinden om dit bedrag op te vangen.

Fusie
De waterschappen Vallei & Eem en Veluwe werken naar een fusie toe per 1 januari 2013. De ambtelijke organisaties fuseren per 1 januari 2012. Op termijn geeft de fusie naast het verminderen van de kwetsbaarheid en het verhogen van de kwaliteit van de dienstverlening, ook besparingen. Halverwege 2012 is er meer duidelijkheid over de belastingtarieven van het nieuwe Waterschap Vallei en Veluwe en welke effecten dit heeft voor de inwoners.

-----------------------

Waterschap Vallei & Eem

Fokkerstraat 16

Postbus 330

3830 AJ Leusden

Telefoon 033-43 46 000

e-mail: info@wve.nl

internet: www.wve.nl


---- --