Ingezonden persbericht


Nieuw 50PLUS idee goed ontvangen in de Eerste Kamer

HILVERSUM - Afgelopen dinsdag werden de Algemene Financiële Beschouwingen in de Eerste Kamer gehouden.
De fractievoorzitter van 50PLUS Jan Nagel deed daarbij een origineel voorstel. Hij stelde voor de middelen die gereserveerd zijn voor de tijdelijke verlaging van de overdrachtsbelasting in de toekomst anders te besteden. Namelijk door huizenbezitters, die dichter bij hun werk gaan wonen, een korting te geven op de overdrachtsbelasting in verhouding tot die afstand. Jan Nagel noemde vier grote voordelen:

- De filevorming wordt hiermee bestreden
- De bijbehorende milieuvervuiling wordt teruggedrongen
- De kapitaalverspilling door het in de file staan wordt tegengegaan
- De reiskosten voor werkgevers, werknemers en ook overheid nemen af. De verlaagde overdrachtsbelasting zou niet alleen moeten gelden voor huizenbezitters, maar ook voor huurders,
- die bij verhuizing die leidt tot dichter bij het werk wonen -, een vergelijkbare premie krijgen. Daardoor zouden huurders gelijk behandeld worden als huizenbezitters.

Namens het kabinet reageerde staatssecretaris van Financiën Weekers opvallend positief. Weliswaar voorzag hij bij de uitwerking van het voorstel een aantal praktische problemen maar hij zei het volgende: "Dit gezegd hebbende begrijp ik wat de heer Nagel ermee bedoelt. Het denken staat bij het kabinet niet stil en staat bij mij niet stil. Ik zal deze overweging in elk geval meenemen om te bezien of er in de toekomst mogelijkheden zijn om prikkels zodanig aan te brengen dat het mes aan twee kanten snijdt".
Ook zei de staatssecretaris: "Ik ben best bereid om eens in algemene zin te bedenken of je iets zou kunnen verzinnen. Als mensen dichter bij hun werk gaan wonen, vermindert ook de filedruk, net als de kosten die met vervoersbewegingen samen hangen. Het zou ook de beweging op de woningmarkt kunnen stimuleren".

HYPOTHEEKRENTEAFRTREK IN DE TOEKOMST

De Eerste Kamer dwong ook een studie af hoe in de toekomst met de hypotheekrente moet worden omgegaan. Hier bleek weer eens hoe belangrijk het is, dat twee 50PLUSSERS in de Eerste Kamer de doorslag kunnen geven. Jan Nagel en vicevoorzitter Kees de Lange, die op OSF-label zitting heeft, zorgden voor een meerderheid van 38 tegen 37 stemmen!

--------------------------------------einde bericht -------------------------------------------------