Rijksoverheid

Nederland en Algerije werken samen in energie en tuinbouw

Nieuwsbericht | 23-11-2011

Nederland en Algerije gaan verder samenwerken op het gebied van tuinbouw en energie. Dat is de uitkomst van besprekingen tussen minister Verhagen van Economische Zaken, Landbouw en Innovatie (EL&I) en zijn Algerijnse ambtgenoot Yousfi woensdag 23 november 2011 in Den Haag.

Topsectoren

Tuinbouw en energie behoren tot de negen topsectoren van de Nederlandse economie, die kunnen rekenen op ondersteuning van de overheid op veelbelovende markten in het buitenland. Nederland is voor Algerije met 2,3 miljard euro per jaar de vierde exportbestemming. De Nederlandse export naar Algerije bedraagt 400 miljoen euro.

Algerijnse studenten naar Wageningen

Beide ministers spraken af de mogelijkheid te onderzoeken van grootschalige tuinbouwprojecten in Algerije. Verder wil Algerije het aantal studenten dat een opleiding volgt aan de Wageningen University & Research Centre vergroten. Nederland en Algerije gaan de samenwerking op het gebied van duurzame energie uitbreiden. Nederlandse bedrijven zijn met hun expertise over opwekking van duurzame energie al enkele jaren in Algerije actief.

Terminal voor vloeibaar gas

Minister Yousfi bezocht de in september geopende terminal voor vloeibaar gas (LNG) op de Maasvlakte. Algerije is een grote gasproducent en kan een belangrijke leverancier van LNG worden. Nederland heeft de ambitie knooppunt te worden voor het transport, de opslag en de handel in gas.