Rijksgebouwendienst


Eerste exemplaar jubileumuitgave 'in Opdracht' uitgereikt

dinsdag, 22 november 2011

'Ik denk dat kunst op allerlei manieren de droge abstractie die we overheid noemen concreet gestalte geeft en soms zelfs een diepere betekenis. Kunst doet wat met mensen. Dit boek hopelijk ook.' Met deze woorden overhandigde Rijksbouwmeester Frits van Dongen het eerste exemplaar van de jubileumuitgave 'in Opdracht' over zes decennia kunstpopdrachten van de overheid op 23 november aan de nieuwe voorzitter van de Raad voor Cultuur, Joop Daalmeijer. Omslag van jubileumuitgave 'In opdracht'

Op grond van de percentageregeling beeldende kunst is bij elk nieuw bouwwerk een percentage van de bouwsom bestemd voor de realisatie van een kunstwerk. De Rijksgebouwendienst gaf de afgelopen zes decennia ruim 2500 keer aan kunstenaars de opdracht om een passend kunstwerk bij een nieuw rijksgebouw te maken. Het Atelier Rijksbouwmeester is verantwoordelijk voor kwaliteit van de kunst en voor de uitvoering van de percentageregeling.

Door de toepassing van de percentageregeling beeldende kunst is in de afgelopen 60 jaar één van de grootste kunstcollecties van Nederland ontstaan. Wat die collectie omvat en hoe hij tot stand kwam, is te lezen in de jubileumuitgave 'in Opdracht', die het Atelier Rijksbouwmeester over de geschiedenis van de kunstopdrachten van de rijksoverheid heeft samengesteld. Rijksbouwmeester Van Dongen reikte het eerste exemlaar uit tijdens een symposium over kunst in opdracht in het gerenoveerde Scheepvaartmuseum.

Frits van Dongen: 'Wat mij nog meer aanspreekt dan de kwantiteit, is de kwaliteit, vanuit de gedachte dat kunst in opdracht in positieve zin bijdraagt aan het werkklimaat in rijksgebouwen. Een prettig werkklimaat, een plek waar mensen zich thuis voelen, een plek waar mensen trots op zijn, heeft namelijk aantoonbaar invloed op de inzet en daarmee ook op de productiviteit van een werknemer. Dat geldt wat mij betreft straks ook voor de gestandaardiseerde rijkswerkplek: kunst kan daar een belangrijke rol in spelen. Ik denk dat kunst op allerlei manieren de droge abstractie die we overheid noemen concreet gestalte geeft, en soms zelfs een diepere betekenis. Kunst doet wat met mensen. Dit boek hopelijk ook. '

Directeur Willem Bijleveld van het Scheepvaartmuseum, de Britse kunstenaar Nathan Coley en voormalig kunstadviseur bij het Atelier Rijksbouwmeester Tanja Karreman gaan tijdens het symposium in gesprek over de toepassing van de percentageregeling in het net gerenoveerde Scheepvaartmuseum. Voormalig programmadirecteur Barbara Goldstein van Seattle Public Art gaat tijdens het symposium in op de internationale percentageregeling die bij de nieuwbouw van de centrale bibliotheek van Seattle werd geïntroduceerd.

* Bekijk de film over de percentageregeling kunst
* In Opdracht is verkrijgbaar in een Nederlandse en een Engelstalige editie. Het kost EUR 49,50 en kan worden besteld bij www.sunarchitecture.nl. Voor leveringen binnen Nederland worden geen verzendkosten gerekend.

---

Gerelateerd nieuws
`In Opdracht': zes decennia kunstopdrachten

maandag, 29 augustus 2011
Door de toepassing van de percentageregeling beeldende kunst is in opdracht van de...