CDA


Alleen betalen voor gebruik kinderopvang
woensdag 23 november 2011

Het CDA wil dat ouders alleen nog maar hoeven te betalen voor het daadwerkelijke gebruik van kinderopvang. Nu is het zo dat ouders soms wel voor 52 weken opvang per jaar betalen terwijl in de praktijk kinderen nooit 52 weken per jaar naar de kinderopvang gaan. Eddy van Hijum heeft dit vandaag tijdens een debat in de Tweede Kamer over kinderopvang ingebracht.

Van Hijum wil dat in de wet wordt vastgelegd dat ouders geen rekening meer krijgen voor dagen en uren die ze in de praktijk niet afnemen. De minister erkende dat hier sprake is van een reëel probleem en wil in de loop van 2012 met een wetsvoorstel komen

Daarnaast heeft Van Hijum duidelijk gemaakt dat het CDA nadrukkelijk de vinger aan de pols zal houden om te voorkomen dat teveel ouders stoppen met werken door bezuinigingen op de kinderopvang. âDe bezuinigingen zijn noodzakelijk en lagere en middeninkomens worden zoveel mogelijk ontzien. Maar we zijn niet blind voor de waarschuwingen van onder andere de FNV die zeggen dat ouders minder zullen gaan werken door ingrepen op de kinderopvangtoeslagâ, aldus Van Hijum. Het Centraal Planbureau zal nog nader onderzoek doen naar de effecten van de bezuinigingen op de arbeidsparticipatie. Het CDA zal de uitkomsten van dit onderzoek nauwlettend in de gaten houden.
Â