Jong talent zingt populair operarepertoire bij het IVC


16 zangers geselecteerd voor deelname aan 49ste Internationaal Vocalisten Concours 's-Hertogenbosch tijdens eerste Voorronden

's-HERTOGENBOSCH, 20111123 -- 53 jonge zangers met 18 nationaliteiten presenteerden zich op 5 en 6 november jl. in het Conservatorium van Amsterdam tijdens de eerste Voorronden voor het 49ste Internationaal Vocalisten Concours 's-Hertogenbosch (IVC). Inzet was directe plaatsing in de Eerste Ronde van het IVC in september 2012 en deelname aan het Presentatieconcert op zondag 11 december a.s. om 15.00 uur in Theater aan de Parade in 's-Hertogenbosch.

Er zijn door de selectiecommissie 16 zangers gekozen voor de Eerste Ronde van het 49ste IVC. De gemiddelde leeftijd van de kandidaten is 26 jaar. De selectiecommissie bestond uit de zangeressen Roberta Alexander en Marion van den Akker, tenor Hein Meens, Nicolas Mansfield van de Nationale Reisopera, Boris Ignatov van de Vlaamse Opera en Martin Wright, artistiek leider van het koor van De Nederlandse Opera.

Aan het Presentatieconcert nemen deel de sopranen Deirdre Angenent (27), Bernadeta Astari (23), Eva Ganizate (25), Lisa Mostin (28), Theofano Nalmpanti (29), Alexandra Schoeny (26), Gulnara Shafigullina (26), mezzosopranen Florieke Beelen (24), Maria Fiselier (23), countertenoren Dave ten Kate (30), Bart Uvyn (26), tenoren Gevorg Hakobjan (25), Ben Heijnen (28) en bariton Ivan Thirion (21).

In 2012 zijn Voorronden gepland in Monaco, Riga en 's-Hertogenbosch. Zangers van buiten West-Europa kunnen zich via YouTube aanmelden voor het IVC. De volledige uitslag van de Voorronden in Amsterdam is na te lezen op de website van het IVC: www.internationalvocalcompetition.com.

Kaarten voor het Presentatieconcert kosten € 17,50 en zijn verkrijgbaar op www.theateraandeparade.nl, aan de kassa van Theater aan de Parade of bij Bosch Ticket via telefoonnummer 0900 - 33 72 72 33 (lokaal tarief).

IVC Presentatieconcert
Jong talent met populair operarepertoire
11 december 2011
15.00 uur
Theater aan de Parade 's-Hertogenbosch
€ 17,50

Internationaal Vocalisten Concours 's-Hertogenbosch (IVC)
Het Internationaal Vocalisten Concours 's-Hertogenbosch (IVC) is al sinds 1954 het enige internationale klassieke zangconcours in Nederland. Het is een unieke culturele instelling en nauw verbonden met de stad 's-Hertogenbosch.

Het IVC behoort tot de meest gerenommeerde concoursen ter wereld en is lid van de Federatie van Internationale Klassieke Muziekconcoursen (World Federation of International Music Competitions - WFIMC). Het Concours wordt om het jaar gehouden, en bewijst zich steeds weer als een gastvrij evenement met veel aandacht voor het individu, zijn of haar vocale capaciteiten en toekomstplannen. Het IVC is een pleitbezorger van vocale muziek in combinatie met het ontdekken van jong talent. Naast het opera- en concertrepertoire is er bijzondere aandacht voor het lied en oratorium. Het bevordert de carrière van jonge zangers door adviezen en presentatie aan jury's, concertdirecties, casting directors, impresario's, media en concert- en theaterpubliek. Daarnaast worden Laureatenconcerten, het traditionele Herdenkingsconcert voor de provincie Noord-Brabant, Masterclasses en een Summer School georganiseerd.

Het Internationaal Vocalisten Concours 's-Hertogenbosch is een springplank geweest voor grote namen als Elly Ameling, Robert Holl, Thomas Hampson, Petra Lang, Ileana Cotrubas, Nelly Miricioiu, Jules Bastin, Wolfgang Schöne, Ruth Ziesak, Howard Haskin en Measha Brueggergosman.

Tijdens het afgelopen Concours in 2010 hebben zich meer dan 200 kandidaten aangemeld uit 40 landen. De Eerste Prijs, de Prijs van de stad 's-Hertogenbosch, werd gewonnen door de Duitse sopraan Daniela Köhler. Het 49ste IVC vindt plaats van 21 t/m 30 september 2012 in Theater aan de Parade in 's-Hertogenbosch. De jury bestaat o.a. uit: Nelly Miricioiu (sopraan), Peter Schreier (tenor / dirigent), Sergej Leiferkus (bariton), Arnold Alons (casting Toulouse / Chili), Peter de Caluwe (intendant De Munt Brussel), Hein Mulders (hoofd artistieke zaken De Nederlandse Opera). Juryvoorzitter is Ioan Holender (voormalig intendant Weense Staatsopera)

Sinds 2008 wordt het Internationaal Vocalisten Concours 's-Hertogenbosch geleid door mezzosopraan Annett Andriesen, zelf prijswinnares in 1975.