Nieuwe wet in Roemenië staat massaal afmaken straathonden toe


‘Het is ongelooflijk dat een Europees land zo een barbaarse wet kan aannemen’

Amsterdam, 20111123 -- Dierenorganisaties hebben zich er lang tegen verzet, maar tevergeefs: in Roemenië is het opnieuw toestaan om massaal straathonden af te maken. De internationale dierenwelzijnsorganisatie Vier Voeters, die een leidende rol heeft gehad bij de protesten, zal blijven vechten om dit ongedaan te maken. Er zal in hoger beroep worden gegaan en er staan protesten in heel Europa gepland, om de Roemeense president Traian Basescu ervan te overtuigen dat deze wet geen oplossing is.

'Het is ongelooflijk dat een Europees land zo een barbaarse wet kan aannemen,’ zegt Helmut Dungler, directeur van de internationale afdeling van Vier Voeters, ‘vooral aangezien een vergelijkbare wet een paar jaar geleden is ingetrokken.’ De dierenwelzijnsorganisatie werkt sinds 1995 in Roemenië met een methode die – volgens diverse studies – de enige is gebleken die resulteert in een blijvende afname van de straathondenpopulatie. Straathonden worden gevangen, gecastreerd en na een medische check weer op dezelfde plek vrijgelaten. Zo nemen zij opnieuw hun plaats in en neemt de voortplanting van de populatie blijvend af. Meer dan 150.000 honden zijn al op deze manier behandeld, wat heeft geleid tot een significante vermindering van het aantal dieren in de betreffende gebieden.

Ondanks de bewezen successen is er dus toch een nieuwe wet aangenomen, die het doden van dieren net als enkele jaren geleden weer toestaat. Lokale autoriteiten kunnen nu zelfstandig beslissen over het lot van de zwerfhonden. Ze mogen zwerfhonden voor 30 dagen in een asiel stoppen en als ze voor die tijd door niemand zijn geadopteerd, worden ze gedood. Veel Roemenen kunnen het zich niet veroorloven om een hond te kopen, en degenen die dat wel kunnen moeten vragen beantwoorden over hun inkomen en hun ‘beschikbare ruimte’. Zelfs hun buren moeten instemmen met de adoptie van een dier! Het is kortom stukken eenvoudiger om een dier te kopen in een dierenwinkel, waar geen vragen worden gesteld.

‘We zullen doen wat we kunnen om deze waanzin te stoppen,’ aldus Dungler. ‘Zowel op legaal gebied, dus door middel van rechtszaken, als door middel van campagnes.’

Teken hier protest aan tegen de nieuwe wet: www.4-pfoten.org





Stichting Vier Voeters