Presikhaaf Bedrijven stelt prognose bij


Bestuur en directie werken scenario’s uit voor het minimaliseren van risico’s

Arnhem, 20111123 -- Het Algemeen Bestuur van Presikhaaf Bedrijven heeft besloten om naast de plannen voor een koerswijziging en de onderliggende begroting voor 2012, scenario’s uit te werken om Presikhaaf Bedrijven op verantwoorde wijze om te vormen tot het gemeentelijk arbeidsmarktinstrument voor de regio Midden Gelderland. Het Bestuur wil de deelnemende gemeenten vroegtijdig informeren over de ontwikkelingen en het besluit om scenario’s uit te werken is in een brief aan de Raden van de 11 deelnemende gemeenten meegedeeld.

Het besluit valt samen met de begrotingsbesprekingen die momenteel plaatsvinden bij de diverse Raden en wordt mede ingegeven door bijgestelde omzetprognoses voor 2012 en de inmiddels beschikbaar gestelde informatie vanuit het Kabinet over de uitgangspunten en de vormgeving van de Herstructureringsfaciliteit voor de Sociale Werkvoorzieningen in Nederland.

Koerswijziging



Speerpunt bij de koerswijziging die Presikhaaf Bedrijven wil inzetten, is de ontwikkeling van mensen en het extern plaatsen van medewerkers door marktverbinden. Het Bestuur, de Directie en het management van Presikhaaf Bedrijven zijn ervan overtuigd dat een koerswijziging noodzakelijk is om Presikhaaf Bedrijven om te vormen om daarmee de doelgroep van de Nieuwe Wet werken naar vermogen in deze regio te bedienen.

Herstructurering SW



Het kabinet heeft bevestigd dat de omvang van de faciliteit € 400 miljoen is en dat de onttrekking van gelden per gemeente uit de faciliteit gebaseerd en gemaximeerd zal worden op het aantal (full-time) werkplekken SW in een gemeente. Om in aanmerking te komen moeten gemeenten onderbouwde plannen in dienen die door een onafhankelijke commissie beoordeeld zullen worden.

Prognose



Presikhaaf Bedrijven heeft in het derde kwartaal 2011 een lager bedrijfsmatig resultaat gerealiseerd dan was verwacht op basis van de prognose van juni 2011. Dit betekent dat het bedrijfsmatig resultaat over heel 2011 ook lager zal uitkomen dan het geprognotiseerde bedrijfsmatige resultaat voor heel 2011. Er zal voor 2011 op een groter verlies moeten worden gerekend (€ 6,3 miljoen in plaats van € 4,6 miljoen).

Herstructurering



De maximaal beschikbare gelden uit de Herstructureringsfaciliteit dekken maar deels de thans ingeschatte omvang van de herstructurering (€ 20 – 27 miljoen)  van Presikhaaf Bedrijven, die noodzakelijk wordt geacht om uitvoering te geven aan de vernieuwde visie en koers. Zonder ingrijpen zal het verlies in 2012 van Presikhaaf Bedrijven kunnen oplopen van € 0,7 miljoen naar circa € 2 miljoen.

Scenario’s



Het Bestuur en de Directie van Presikhaaf Bedrijven zal een aantal scenario’s uitwerken waarbij het begrote resultaat van 2012 als uitgangspunt dient. In de scenario’s moet duidelijk tot uitdrukking komen wat de verschillende effecten zijn en wat de (financiële) gevolgen zijn voor aangesloten gemeenten. De scenario’s zullen uitgewerkt en doorgerekend zijn in januari/februari 2012.

Constructieve samenwerking



Het Algemeen Bestuur zal in een extra vergadering in februari 2012 een besluit nemen over de te volgen koers op grond van de beschikbare scenario’s. Vervolgens zullen in maart 2012 informatiebijeenkomsten voor raadsleden worden georganiseerd om informatie te geven de ontwikkelingen en de effecten en gevolgen van keuzes.

Vertrouwen



De invoering van de nieuwe Wet werken naar vermogen en zowel de landelijke als regionale economische ontwikkelingen vragen om doordachte en krachtige maatregelen. De veranderingen van de laatste maanden bij Presikhaaf Bedrijven, de verbeterde communicatie en transparantie en de open en constructieve samenwerking tussen Bestuur, Directie en Gemeenten geven het volle vertrouwen dat zij samen met de deelnemende gemeenten in staat zullen zijn de goede maatregelen te nemen en uit voeren die in het belang zijn van de mensen in de doelgroep waarvoor Presikhaaf Bedrijven staat.

Einde persbericht





Presikhaaf Bedrijven