Ingezonden persbericht


Ingrijpende verandering boereninkomen op komst

Het Gemeenschappelijk Landbouwbeleid (GLB) is aan het veranderen. Momenteel zijn er in Europees- en Nationaal verband discussies gaande hoe dit in de toekomst vorm gaat krijgen. Ook in het Nationaal Landschap Noordoost Twente ontkomt de landbouw niet aan de verwachte gevolgen van het GLB. Het is daarom verstandig om, ondanks allerlei onduidelijkheden, toch al bewust bezig te zijn met het Gemeenschappelijk Landbouwbeleid.

Voorlichtingsavond GLB
De gemeentes Tubbergen, Dinkelland, Losser en Oldenzaal samen met de LTO willen dit bewustwordingsproces ondersteunen. Hiervoor organiseren zij op woensdag 23 november een voorlichtingavond over het GLB. Hier geeft de heer Herman Snijders van het ministerie van EL&I (beleidscoördinator GLB) nadere informatie over de laatste stand van zaken over het GLB en spitst deze toe op de situatie in Noordoost Twente. De heer Snijders is nauw betrokken bij de besluitvorming in Den Haag en Brussel en krijgt informatie uit eerste hand. De informatiebijeenkomst is bedoeld voor ondernemers in de landbouw en daaraan gerelateerde beroepen en organisaties, zoals accountants en medewerkers uit de bankwereld, voor wie de uitwerking GLB (grote) gevolgen kan hebben. De bijeenkomst vindt plaats in de Raadszaal van het gemeentehuis Dinkelland, Nicolaasplein 5 te Denekamp om 20.00 uur. De zaal is geopend vanaf 19.30 uur.

Grote gevolgen voor het boereninkomen op stapel
Een deel van de het boereninkomen bestaat momenteel uit een toeslag die zij ontvangen voor het produceren van voedsel. Deze toeslag wordt bijvoorbeeld gegeven voor voedselveiligheid en inkomensondersteuning. Voor onze voedselzekerheid is een gezonde boerenstand belangrijk en bovendien is het gewenst dat onze Nederlandse boeren kunnen concurreren op de wereldmarkt. De discussie over de hoogte van een toeslag en voor wie dit bedoeld is, speelt op dit moment op Europees niveau. Het GLB heeft voor de meeste boeren in Nederland grote gevolgen. Op dit moment lijkt het alsof het nog langere tijd duurt voordat veranderingen doorgevoerd zullen worden; veel is nu nog onduidelijk. Er zijn onduidelijkheden over de termijn waarbinnen dit geheel zich zal afspelen en over de gevolgen voor de inkomsten van de boeren. Maar er beginnen zich wel contouren af te tekenen en deze lijken een behoorlijke impact te hebben op de huidige financiële situatie. En wel zodanig dat het verstandig is, betrokkenen >>>
Opdrachtgevers

10-11-2011

Noordwest Twente

Opdrachtnemer/Uitvoerder



Ingezonden persbericht