Maastricht University

Trefwoorden: cognitieve processen, collaboratief leren, oogvolgen
Promotie drs. Thomas Balslev
Faculty of Health, Medicine and Life Sciences

Promotor: Prof.dr. A.J.J.A. Scherpbier
co-promotores: Dr. W. de Grave, dr. A. Muijtjens Titel: "Learning to diagnose using patient video cases in paediatrics: perceptive and cognitive processes"
Donderdag 24 november 2011, 16.00 uur

Authentieke video-opnamen die symptomen en verschijnselen van patiënten laten zien, kunnen het leren op de werkplek verrijken. In een reeks experimenten is aangetoond dat gezamenelijke analyse van korte video-opnamen een positief effect heeft op cognitieve processen die essentieel zijn voor leren, op onderlinge uitwisseling van die cognitieve kennis door clinici en op hun diagnostische accuraatheid. Oogvolgstudies lieten zien hoe ervaren clinici betere resultaten behaalden dan ongetrainde clinici tijdens de analyse van videocases. Bij medisch studenten zorgde vervaging van onbelangrijk beeld in de video's ('spotlight guidance') voor sturing van de aandacht en verbeterd leren. De resultaten hebben praktische implicaties voor clinici. Interactieve analyse van videocases kan het leren verbeteren door verrijking van leeromgevingen op de werkplek, zoals gespreksrondes, vergaderingen en klinieken voor ambulante patiënten.

Dit onderzoek werd financieel gesteund door het KUL-fonds voor kwaliteitsverbetering in postuniversitair medisch onderwijs (Aarhus, Denemarken).

De academische zittingen van de Universiteit Maastricht vinden plaats in de Aula, Minderbroedersberg 4-6.