KNHS

KNHS Rondje Educatie Fysiotherapie bij paarden
10 november 2011
jarko dun

ERMELO (KNHS) Op donderdagavond 24 november verzorgt fysiotherapeut Jarko Dun een KNHS rondje educatie fysiotherapie bij paarden op het KNHS-centrum in Ermelo.

Fysiotherapie is gericht op het voorkomen of verbeteren van afwijkingen in het beenderstelsel, de gewrichten en de spieren door middel van oefentherapie en massage. Ruiters proberen ook door middel van dressuurmatige training het paard sterker te maken in zijn spieren en gewrichten. Als paard en ruiter zich optimaal voelen zal het rijden gemakkelijk gaan. Maar als de ruiter of het paard scheef is of zich ergens vasthoudt ontstaan er problemen. Iedere ruiter zit wel eens scheef of krijgt gespannen spieren, ook paarden kunnen last van hun rug hebben of houden zich vast. Fysiotherapie kan een oplossing zijn voor dit probleem.
Paarden gebruiken bij het bewegen veel spieren en dan komen problemen zoals kreupelheden, stijfheid, bewegingsblokkades in beeld. Deze problemen kunnen zichtbaar worden aan de hand, onder het zadel of tijdens het aangespannen rijden.
Jarko Dun volgde de opleiding humane fysiotherapie en van daaruit specialiseerde hij zich in dierfysiotherapie (paarden en honden). Hij hoorde bij de eerste fysiotherapeuten die de kennis van de humane fysiotherapie vertaalden naar het paard. Eerst bestond zijn begeleiding puur uit het behandelen van de paarden, tegenwoordig combineert hij de behandeling van het paard met de training van de ruiter. Naast het behandelen van dieren met klachten is hij ook betrokken bij de begeleiding van meerdere topdressuurpaarden, waarbij het accent ligt op het voorkomen van problemen en blessures.

Het rondje educatie wordt gehouden in de foyer van het KNHS-centrum en begint om 19.30 uur. De avond duurt tot ongeveer 22.30 uur en de entree is 15,-- per persoon. Wil je de avond bijwonen, dan kan je je van tevoren aanmelden per e-mail accommodaties@knhs.nl of per fax (0577) 40 17 25.