Waterschap Dommel

overstromingsgebied Keersop

Informatiebijeenkomst overstromingsgebied Keersop

Donderdag 24 november 2011 organiseert Waterschap De Dommel een informatiebijeenkomst over het project waterberging bij de Keersop. Het voorlopige projectplan is onderwerp van gesprek. Belangstellenden zijn van harte welkom om tussen 18:00 en 20:00 uur of tussen 20:00 en 22:00 uur binnen te lopen in De Buitengaander, Dorpstraat 9 in Westerhoven.

Overstromingsgebied langs de Keersop en andere doelen

Om stedelijke wateroverlast te voorkomen worden door Waterschap De Dommel op strategische plaatsen in verschillende beekdalen in de regio Eindhoven overstromingsgebieden ingericht. Deze zullen bij extreme regenval ingezet worden. In dat geval zal tijdelijk water vanuit het oppervlaktewater op het land rondom de waterloop worden `geparkeerd'. Hiermee voorkomt het waterschap dat bewoonde gebieden, zoals Eindhoven en Geldrop, onder water komen te staan. Het gebied langs de Keersop, tussen Dommelen en Westerhoven, is een van de aangewezen overstromingsgebieden, ook wel waterbergingsgebieden genoemd.

Samenhang met andere projecten en doelstellingen

De inrichting van een waterbergingsgebied staat niet op zichzelf. Veelal is er sprake van andere projecten en doelstellingen in de omgeving. Doelen binnen het beoogde overstromingsgebied zijn de verbetering van het natuurgebied Keersopperdreef, het ecologisch herstellen van de Keersop, maatregelen voor afwatering van de landbouw en landschapsmaatregelen in de zone tussen Dommelen en Keersop met wandelmogelijkheden. Het totaalpakket is gericht op veilig wonen en werken én op natuur en recreëren.

Voorlopig projectplan

Het projectplan voor de Keersop, waarin de maatregelen worden beschreven, krijgt steeds meer vorm, maar is nog niet definitief. Eerder zijn er al workshops en gesprekken met direct betrokkenen geweest. De informatie over belangen die daaruit naar voren is gekomen, is zoveel mogelijk verwerkt in het voorlopige projectplan. Dit plan wordt besproken tijdens de bijeenkomst van 24 november. Tevens is er de mogelijkheid om de invulling van de landschapszone Dommelen-Keersop mee te ontwerpen.

Ook als u nog niet eerder bij een workshop betrokken bent geweest, bent u van harte welkom om tijdens deze bijeenkomst uw mening en ideeën naar voren te brengen. Zo kan het waterschap uw suggesties meenemen in de uitwerking van het definitieve projectplan.

Programma

Om iedereen de gelegenheid te bieden informatie in te winnen en reacties in te brengen, brengen medewerkers van het waterschap tweemaal hetzelfde programma. De eerste sessie is van 18:00 tot 20:00 uur en de tweede van 20:00 tot 22:00 uur.

U kunt zelf kiezen bij welke sessie u aanwezig wilt zijn en aanmelding is niet nodig.

Planning

Het projectplan zal in het voorjaar 2012 worden vastgesteld en ter inzage worden gelegd. Er volgt dan nog een officiële inspraakprocedure. Naar verwachting is het overstromingsgebied bij de Keersop eind 2014 ingericht.

Meer informatie? Kijk op www.dommel.nl/waterberging/keersop .