Koninklijke Nederlandse Akademie van Wetenschappen

24 november 2011

SPUI25 - tweegesprek over kunst en emotie

Locatie: Spui25 Spui 25-27, 1012 WX Amsterdam Tijd: 17.00 uur - 19.00 uur

Kunstwerken roepen vaak emoties op, zoals vreugde, boosheid of ontroering. Of emoties in kunst zorgen ervoor dat kunst mensen raakt. Is kunst daarom een emotionele belevenis? En bestaat er dan ook zoiets als intellectuele kunst? Een tweegesprek over emotie en kunst tussen de psycholoog Ad Vingerhoets en de dichter/schrijver Erwin Mortier. Gespreksleider is de televisiemaker en dichter Wim Brands.

Ad Vingerhoets
Ad Vingerhoets, hoogleraar gezondheidspsychologie aan de Universiteit van Tilburg, gaat in op de psychologische aspecten van emoties in en door kunst. Hij specialiseerde zich in stress, emoties en kwaliteit van leven. Zijn bijzondere belangstelling gaat uit naar stress en vrije tijd, huilen en de ontwikkeling van nieuwe meetmethoden van die aspecten. Vingerhoets publiceerde ruim driehonderd artikelen over deze onderwerpen en redigeerde of schreef een kleine twintigtal boeken.

Erwin Mortier
Erwin Mortier debuteerde in 1999 met de alom bejubelde roman Marcel. Daarop volgden Mijn tweede huid en zijn derde boek Sluitertijd. De dichtbundel Vergeten licht (2001) ontving de C. Buddingh'-prijs. Andere werken van Mortier zijn Avonden op het Landgoed, Op reis met Gerard Reve uit 2007 en de roman Godenslaap, die werd bekroond met de Ako Literatuurprijs 2009. Zijn werk verschijnt in vertaling in Duitsland, Frankrijk, Engeland, Spanje en Bulgarije.

Aanmelden
Toegang tot de activiteiten van SPUI25 is gratis. U dient zich wel van tevoren in te schrijven via de link 'aanmelden'.

Organisatie
KNAW in samenwerking met SPUI25