Wageningen Universiteit en Researchcentrum 18 nov 2011

Op donderdag 24 november vindt het afscheidssymposium plaats van prof. Rudy Rabbinge, universiteitshoogleraar Duurzame ontwikkeling en voedselzekerheid aan Wageningen University, onderdeel van Wageningen UR.

Het symposium is gewijd aan een van de belangrijkste vraagstukken waarmee de wereld zich op dit moment geconfronteerd ziet: âVoedselzekerheid: de rol van onderzoek vanuit internationaal en Wagenings perspectiefâ
Dit onderwerp is een rode draad geweest in de indrukwekkende loopbaan van Rudy Rabbinge.
Voorafgaand aan de afscheidsrede van prof. Rabbinge, âPerspectives in hindsightâ, belichten gerenommeerde internationale sprekers het thema vanuit zowel agro-ecologisch als economisch perspectief.

Het symposium op 24 november vindt plaats in theater De Junushoff, Plantsoen 3, 6701AS Wageningen, van 12.30-17.00 uur. Zie verder het programma.

Indrukwekkende loopbaan
Roelof (Rudy) Rabbinge (Kampen, 1946) studeerde in Wageningen waar hij in 1976 promoveerde. In 1985 werd hij hoogleraar aan de toenmalige Landbouwuniversiteit in achtereenvolgens hoogleraar gewasecologie (1985-1988), theoretische productie-ecologie (1988-1998) en plantaardige productiesystemen (1998-2000). In 2001 volgde zijn benoeming tot universiteitshoogleraar. Van 1999 tot 2006 was hij decaan (voorzitter) van de Wageningse onderzoekscholen.

Naast de vele functies op het gebied van (nationaal en internationaal) onderwijs en onderzoek was en is prof. Rabbinge actief op het gebied van politiek en bestuur, eveneens nationaal en internationaal. Van 1999 tot 2007 was hij lid van de Eerste Kamer der Staten-Generaal voor de Partij van de Arbeid. Hij bekleedde, en bekleedt, diverse functies en adviseurschappen binnen de Verenigde Naties en de Wereldbank, o.a. een taskforce voor een Groene Revolutie in Afrika. De laatste jaren was hij ook actief als voorzitter van de wetenschappelijke raad van de Consultative Group on International Agricultural Research (CGIAR).

Citaat
De organisatoren, Herman Eijsackers en Maja Slingerland, van het afscheidssymposium schrijven in de uitnodiging voor het afscheidssymposium het volgende:
"Voor wie weleens met Rudy heeft mogen samenwerken is een jubileum, laat staan een afscheid, niet voorstelbaar. Rudy is de vleesgeworden arbeidzaamheid, een fenomeen. Een soort almaar doorgaand proces van kennis vergaren, verwerken en verspreiden, twintig uur per dag, zeven dagen in de week, bijna 350 dagen per jaar.

Toch is Rudy een âmensen-mensâ, met aandacht voor de mensen die met en voor hem werken, en voor de vele bestuurlijke, nationale en internationale contacten met wie hij voortdurend belt, smst en mailt. En dat allemaal zonder zelf ooit een computer te beroeren.

Vanwege al deze aspecten is dit symposium een mijlpaal voor Rudy. Om te markeren wat bereikt is én wat nog bereikt moet worden. Want Rudy is vooral ook een mens met een missie, een gekwantificeerde droom over de voedselzekerheid van deze wereld. Een missie om de wereldbevolking te kunnen blijven voeden, op een duurzame wijze zowel uit sociaal, ecologisch als economisch perspectief.

Die missie is het onderwerp van dit symposium met toespraken van ecologen en economen, en verluchtigd met een keur aan bijdragen en uitspraken van die vele collegaâs die met Rudy hebben mogen samenwerken."