Vrije Universiteit Amsterdam

Gegevens verzamelen over longontsteking onder de Nederlandse bevolking is zinvol


* Startdatum: 24-11-2011


* Tijd: 15.45


* Locatie: Aula


* Titel: Enhancing surveillance for control of respiratory infections in the Netherlands


* Spreker: A.B. van Gageldonk-Lafeber


* Promotor: prof.dr. F.G. Schellevis


* Onderdeel: VU medisch centrum


* Wetenschapsgebied: Medisch


* Evenementtype: Promotie

Het RIVM verzamelt voortdurend gegevens over griepachtige ziektebeelden in de Nederlandse huisartsenpraktijken, maar kennis over het vóórkomen van ernstige acute luchtweginfecties, zoals longontsteking, bij zowel patiënten in de huisartsenpraktijk als patiënten opgenomen in het ziekenhuis, ontbreekt vooralsnog. Voor een gerichte bestrijding van luchtweginfecties is het zinvol ook deze gegevens te verzamelen. Dit is één van de aanbevelingen die Rianne van Gageldonk-Lafeber doet in haar proefschrift. Zij promoveert op 24 november bij VU medisch centrum.

Het RIVM verzamelt voortdurend allerlei gegevens over infectieziekten. Zo registreert een netwerk van huisartsen wekelijks hoeveel patiënten hen bezoeken vanwege een griepachtig ziektebeeld. Ook nemen deze huisartsen bij enkele van deze patiënten keel- en neusmonsters af. Het RIVM onderzoekt of deze monsters griepvirussen bevatten en welke griepvirussen dit zijn. Deze systematische gegevensverzameling noemt men surveillance. Surveillance geeft zicht op het vóórkomen van griepachtige ziektebeelden in de bevolking en laat het verloop van de jaarlijkse griepepidemie zien.
Tijdens de grieppandemie in 2009 bleek er, naast de bestaande surveillance, ook behoefte aan surveillance van ernstige acute luchtweginfecties, zoals longontsteking. Informatie over longontsteking vanuit de huisartsenpraktijken en gegevens over het aantal ziekenhuisopnames en sterfgevallen als gevolg van ernstige acute luchtweginfecties is belangrijk voor het tijdig vaststellen en controleren van de ernst van een onverwachte en plotselinge toename van het aantal patiënten met een luchtwegaandoening.

Uit onderzoek van Van Gageldonk-Lafeber blijkt dat ziekteverwekkers niet alleen aangetoond worden bij mensen met luchtwegklachten, maar ook bij mensen zonder deze klachten. Het is dan ook zinvol de surveillance uit te breiden met zogenaamde `patiënt-controle onderzoeken', waarin gekeken wordt naar het vóórkomen van ziekteverwekkers bij zowel mensen mét als mensen zónder luchtwegklachten. Dit maakt onderzoek naar het oorzakelijk verband tussen ziekte en aangetoonde ziekteverwekker mogelijk. Tevens kunnen deze onderzoeken voorzien in aanvullende informatie over mogelijke risicofactoren voor het krijgen van een infectie met luchtwegklachten.

Meer informatie over de promotie op de website van VUmc

Meer informatie over het proefschrift in VU-DARE
© Copyright Vrije Universiteit Amsterdam