Vrije Universiteit Amsterdam

Jezus Christus, de Genezer


* Startdatum: 24-11-2011


* Tijd: 13.45


* Locatie: Aula


* Titel: Jesus the Healer. A Theological Reflection on the Role of Christology in the Growth of the Mountain of Fire and Miracles Church in Nigeria


* Spreker: C.A. Aigbadumah


* Promotor: prof.dr. M.E. Brinkman


* Onderdeel: Faculteit der Godgeleerdheid


* Wetenschapsgebied: Theologie en wijsbegeerte


* Evenementtype: Promotie

In het onderzoek van Christopher Aigbadumah staat de vraag centraal wat een kritische analyse van de christologie (het onderdeel van de christelijke theologie dat bestudeert en definieert wie Jezus Christus was en is) van de Mountain of Fire and Miracles Church (MFM) in Nigeria kan bijdragen aan de christologische bezinning binnen de zendingskerken. Deze zeer succesvolle kerk is ontstaan uit een van de inlandse onafhankelijke kerk. Ze verkondigt redding in Jezus Christus die behoorlijk afwijkt van de verkondiging van de kerken ontstaan uit de zending en van de beschrijving van Jezus Christus door een aantal academische Nigeriaanse theologen. Tot nu toe ontbrak een systematische beschrijving van hun christologie.

In de eerste plaats benadrukt Aigbadumah twee perspectieven die het succes van MFM verklaren: hun transcendente benadering met een hoge christologie die Jezus Christus als overwinnaar van alle boze machten verstaat en de moeilijke sociaal -economische situatie gedurende de laatste decennia, waarin de boodschap van Jezus als overwinnaar de mensen hoop en moed gaf. Aigbadumah is zich bewust van de eenzijdigheden van de christologische benadering van de inheemse kerken en de MFM in het bijzonder. Hij noemt het gebrek aan nadruk op discipelschap, het gebrek aan aandacht voor de leer van Jezus en zijn ethiek, het lijden als eenzijdig negatief, de eenzijdige nadruk op de goddelijkheid van Jezus ten koste van zijn menselijkheid, de angst voor inculturatie en de anti-oecumenische houding. Maar ondanks deze bedenkingen blijkt deze christologische benadering veel te kunnen betekenen voor de christenen uit de kerken die uit de zending zijn ontstaan. In deze kerken gebeurt het veel dat als levenscrises zich voordoen gelovigen buiten de kerk hulp zoeken bij traditionele genezers. Dat gebeurt niet bij de inheemse kerken die veel beter aansluiten bij de Afrikaanse cultuur. Jezus belichaamt en bemiddelt de kracht van God die de kwade geesten overwint die verantwoordelijk zijn voor ziekte en onheil.

Aigbadumah maakte gebruik van de participerende observatie bij de activiteiten van deze kerk, van interviews, van audio- en video materiaal, van hun website en van van de gepubliceerde geschriften, veelal van de stichter en leider van de kerk, Daniel K. Olukoya.

Meer informatie over het proefschrift in VU-DARE
© Copyright Vrije Universiteit Amsterdam