FNV KIEM

FNV wil deeltijd-WW nieuw leven inblazen

donderdag 24 november 2011

In delen van de industrie en de bouw moet de regeling voor deeltijd-WW weer snel worden ingevoerd. Het gaat om bedrijven waar sprake is van een tijdelijke dip in de werkgelegenheid. Daarvoor pleit de FNV Vakcentrale in een brief aan de Tweede Kamer.

De regeling deeltijd-WW is tijdens de vorige crisis succesvol gebleken. Daardoor hebben 76.000 werknemers bij 7.800 bedrijven hun baan weten te behouden. Zonder toepassing van de deeltijd-WW zouden zij ontslagen zijn.

Voorwaarden
De FNV stelt wel voorwaarden aan toestemming voor deeltijd-WW: o het arbeidscontract van de werknemer blijft intact; o de werknemer is verplicht om deel te nemen aan scholing; o de werknemer krijgt vrijstelling voor de sollicitatieplicht; o er is een directe betrokkenheid van de vakbeweging.

Binnen de regeling zou ook aandacht moeten komen voor de flexibele werknemers die langere tijd in de sector werkzaam zijn.

Agnes Jongerius: 'Natuurlijk moet er veel meer gebeuren. Maar hou in ieder geval de mensen aan het werk. Stel nu alvast die deeltijd-WW open voor de sectoren waar de bedrijvigheid inzakt. En neem ook werknemers die langere tijd in de flexibele schil werken mee in de regeling.'