Hulpverleningsdienst Groningen


Healthy Pregnancy 4 All

Op woensdag 23 november tekende wethouder Thea van der Veen namens de gemeenten Delfzijl, Appingedam, Groningen, Menterwolde en Pekela een intentieverklaring voor het project `Healthy Pregnancy 4 All'. In dit project gaan de vijf gemeenten de komende twee jaar de perinatale gezondheid - de gezondheid rond de zwangerschap - verbeteren. Omdat het een landelijk project is vond de bijeenkomst plaats in Utrecht. Andere deelnemers aan het project zijn het UMCG, GGD Groningen, Menzis, verloskundigenpraktijken, huisartsen en ziekenhuizen in de regio. Het Erasmus MC in Rotterdam is initiatiefnemer van het project en voert de landelijke regie.

Ongezonde leefstijl

Aanleiding voor het project zijn de sterfte- en ziektecijfers van baby's rond de geboorte. In Nederland sterven jaarlijks gemiddeld bijna 10 van de 1000 nieuwgeborenen. Dat is meer dan in de rest van Europa. In de vier gemeenten liggen deze cijfers hoger dan in andere delen van Nederland.
Overgewicht, roken, alcoholgebruik en slechte voeding verhoogt de kans op perinatale sterfte. Ook sociaal economische achterstand, etniciteit en een late start van de prenatale zorg zijn van invloed. Een ongezonde leefstijl tijdens de zwangerschap is niet alleen schadelijk voor de baby. Ook oudere kinderen en volwassenen ondervinden de gevolgen van een ongezonde zwangerschap. Ze hebben een hogere kans op groei- en ontwikkelingsstoornissen, suikerziekte, hart- en vaat ziekten en overgewicht.

Risico's tijdens zwangerschap

Een van de pijlers van het project zijn daarom de zogenoemde kinderwensspreekuren waar ouders informatie kunnen krijgen over een gezonde zwangerschap. Daarnaast wil het project de risico's tijdens de zwangerschap in kaart brengen. De bedoeling is dat verloskundigen dit gaan doen. Ook de Centra voor Jeugd en Gezin krijgen een belangrijke rol in het project.
De Groningse gemeenten hechten groot belang aan de samenwerking met de Rotterdamse collega's. Samen maken zij zich sterk om de babysterfte in de regio terug te dringen.
24-11-2011 09:00