Kamer van Koophandel

Stap voor stap naar een ondernemersfonds

donderdag 24 november 2011

Veel gemeenten en centrumondernemers werken via centrummanagement gezamenlijk aan het verbeteren van hun centrum. Veiligheid, een gevarieerd aanbod aan winkels en evenementen moeten het centrum aantrekkelijker maken voor zowel de consument als de ondernemer. En het economisch functioneren van dat centrum verbeteren. De financiering van deze ambitie blijkt in de praktijk vaak een lastig proces.

Het is daarom niet verwonderlijk dat in veel gemeenten het instellen van een ondernemersfonds voor de structurele financiering van centrummanagement, een actueel thema is. Financiering kan gebeuren op basis van OZB-fonds, BIZ of reclamebelasting. Laatstgenoemde is één van de populairste oplossingen en in een aantal gemeenten zoals Eindhoven, Helmond, Veghel, Schijndel, Deurne, Best en Waalwijk, is dit al succesvol in de praktijk gebracht. In andere gemeenten wordt er aan gewerkt. De invoering is echter voor zowel de ondernemers als de gemeente een complex proces.

Vanuit het Programma Centrummanagement Brabant is geconstateerd dat er bij ondernemers en gemeenten, een grote behoefte bestaat om het proces inzichtelijk te krijgen. Om hieraan te voldoen zijn trajecten die in eerdere gemeenten succesvol waren, geanalyseerd. Op basis daarvan is een stroomschema opgesteld waarin stap voor stap wordt beschreven hoe te komen tot een fonds op basis van reclamebelasting. Het schema start op het moment dat de gemeenschappelijke visie op de invoering van centrummanagement, inclusief het plan van aanpak, activiteitenplan, organisatiestructuur en de begroting, beschikbaar is. Het proces dat hierop volgt, verloopt langs drie trajecten: het ondernemerstraject, het gemeentelijke traject en het traject van gemeente en ondernemers samen.

Het schema is geen keurslijf; lokaal maatwerk is en blijft noodzakelijk. Maar het biedt ondernemers en gemeenten een handreiking om samen het traject te doorlopen. Het stappenplan is beschikbaar in een papieren versie maar ook te downloaden via de onlangs gelanceerde Kennisbank Centrummanagement (www.kvkkennisbank.nl/cm). Via deze website zijn tevens veel voorbeelddocumenten beschikbaar die in dit proces belangrijk zijn.

Het Programma Centrummanagement Brabant is in 2008 opgezet door de Kamer van Koophandel Brabant om initiatieven voor centrummanagement te ondersteunen. Lokale organisaties, winkeliers- en ondernemersverenigingen kunnen bij het opzetten of verder professionaliseren van centrummanagement hierop een beroep doen voor inhoudelijke ondersteuning en een financiële bijdrage uit de Stimuleringsregeling Centrummanagement. Verder zijn de afgelopen jaren hulpmiddelen ontwikkeld zoals het vernieuwde Handboek Centrummanagement (ism Hoofdbedrijfschap Detailhandel), Checklist Parkeren en de brochure Collectieve Financiering. Meer informatie hierover via www.kvk.nl/cmbrabant.

Bron: KvK Brabant