Onze Lieve Vrouwe Gasthuis




OLVG bouwt nieuw moeder- en kindcentrum Anna Paviljoen

Amsterdam, donderdag 24 november 2011

Afgelopen week zijn de werkzaamheden gestart voor de bouw van het Anna Paviljoen: het nieuwe moeder- en kindcentrum van het Onze Lieve Vrouwe Gasthuis (OLVG). In de nieuwbouw worden de afdelingen Verloskunde, Neonatologie en Kindergeneeskunde samengebracht tot een toonaangevend moeder- en kindcentrum. In het Anna Paviljoen introduceert het OLVG een zorgconcept met moderne zorgsuites die volledige zijn afgestemd op moeder, kind en partner. In 2013 is het moeder- en kindcentrum klaar.

Het nieuwe moeder- en kindcentrum omvat een gastvrij en toonaangevend zorgconcept dat voldoet aan de nieuwste eisen. Eugenie Kaaijk, gynaecoloog en unitvoorzitter Gynaecologie/Verloskunde: 'Onze visie is dat moeder en kind na de bevalling altijd op één kamer bij elkaar blijven. Dus óók als een van beiden ziek is, of als moeder en kind beiden medische zorg nodig hebben. Ook de partner kan op deze kamer verblijven. In alle rust en privacy bij elkaar kunnen zijn is goed voor de band tussen ouders en kind. Het bevordert bovendien het herstel na de bevalling.' Ook voor de Kinderafdeling geldt dat het belangrijk is dat een ouder de mogelijkheid wordt geboden bij het zieke kind te blijven. Daarnaast draagt de kindvriendelijke omgeving van het nieuwe centrum bij aan het herstel van het kind.

In het moeder- en kindcentrum komen vijf soorten kamers die we suites noemen:

* 22 grote zorgsuites: zorg voor moeder en kind tijdens en na de bevalling.

* 18 kleine zorgsuites: zorg voor een zwangere of een kraamvrouw met een gezond kind.

* 14 neosuites: zorg voor een ziek of te vroeggeboren kind.
* 3 shortstaysuites: 24 uur per dag onderzoek en behandeling voor zwangeren en vrouwen met gynaecologische -spoedeisende- klachten.
* 16 eenpersoons kindersuites en 2 tweepersoons kindersuites voor kinderen tot achttien jaar.

In alle suites van het Anna Paviljoen zijn voorzieningen voor ouders om dag en nacht bij hun kind te kunnen verblijven.

Vertrouwde naam
Met het Anna Paviljoen brengt het OLVG de oorspronkelijke kraamafdeling van het OLVG opnieuw tot leven. In 1925 werd het eerste Anna Paviljoen in het OLVG gebouwd. Op deze kraamafdeling, vernoemd naar Anna, beschermheilige en patrones van vrouwen, zijn vele Amsterdammers geboren. In 1996 moest het Anna Paviljoen plaatsmaken voor nieuwbouw van het OLVG maar de naam is altijd een vertrouwd begrip gebleven in Amsterdam, nauw verbonden aan het OLVG. Vandaar dat nu opnieuw voor deze naam voor het moeder- en kindcentrum is gekozen.

Kijk voor meer informatie over het moeder- en kindcentrum Anna Paviljoen op www.olvg.nl/annapaviljoen

Nieuwsbericht laatst nagekeken op donderdag 24 november 2011 Vragen over deze pagina? Mail naar informatieSPAMFILTER@olvg.nl