Gemeente Oisterwijk

De Leerfabriek gaat open voor publiek

Het gerestaureerde ketelhuis, op het terrein van de voormalige Leerfabriek in Oisterwijk, wordt de komende jaren ingezet voor allerlei evenementen en culturele activiteiten. Hiervoor wordt de naam De Leerfabriek gebruikt.

Eind 2008 kocht de gemeente Oisterwijk, samen met de provincie Noord- Brabant, het terrein van de voormalige Leerfabriek (KVL). Het oude ketelhuis met stoommachine op het terrein is in 2010 aan de buitenzijde gerestaureerd. Deze restauratie was mogelijk met geld van de provincie uit het project Mijn Mooi Brabant. Het ketelhuis is het eerste rijksmonument op het terrein dat is opgeknapt. Ook de rest van het terrein wordt de komende jaren herontwikkeld en is nu nog gesloten voor publiek.

Openstellen voor een brede doelgroep

Het oude ketelhuis leent zich uitstekend voor het organiseren van activiteiten en evenementen. Het gebouw bestaat uit een machinekamer met een historische stoommachine en een grote ruimte waar vroeger de stoomketels stonden. De gemeente wil het gebouw openstellen voor een zo breed mogelijke doelgroep met als doel het generen van naamsbekendheid. De gemeente heeft hierover gesprekken gevoerd met verschillende evenementenpartijen. Voor de exploitatie van het oude ketelhuis, onder de naam De Leerfabriek, gaat de gemeente een contract aan met Ambacht BV.

Wens van college en raad

Vooruitlopend op de gebiedsontwikkeling kan met het openstellen van De Leerfabriek als evenementenlocatie, bekendheid worden gegeven aan de toekomst van het gehele terrein. Het terrein van de oude leerfabriek is al een aantal jaren gesloten voor publiek vanwege de slechte staat van de gebouwen. Met de openstelling van De Leerfabriek wordt voldaan aan een grote wens van college en raad; het terrein deels weer toegankelijk maken voor publiek.